Hol tart és meddig juthat a Google Shopping 2018-ban?

Hol tart és meddig juthat a Google Shopping 2018-ban?

A Google Shopping 2012-ben indult, és az elmúlt két évben már a leggyorsabban növekvő e-kereskedelmi platformok között szerepel. A 2017-es évben a szolgáltatás számos új funkcióval bővült, amelyek segítenek a kereskedőknek eladásaik költséghatékony növelésében és jobban koncentrálnak a mobilos felhasználói élményre, illetve vásárlókra.

Dinamikus, telítődő hálózat

Hogy a Google Shopping növekedése dinamikus, ahhoz nem fér kétség. A csatorna teljes bevétele 2016. óta 64 százalékkal, a mobilvásárlások aránya 19 százalékkal (36 százalékra), az összes megjelenések száma pedig 80 százalékkal nőtt. A platformkonverziós arány az asztali eszközöktől a mobil irányába 259 százalékkal nőtt.

Nem véletlen tehát, hogy egyre több amerikai internetes kereskedő használja a Shopping-kampányokat: a teljes Google-hirdetési hálózatban elköltött összegek 20 százalékkal nőttek, ám megfigyelhető, hogy míg a szöveges hirdetések költései évről évre csak 3, majd 2 százalékkal emelkedtek 2016-2017-ben, a Shopping-hirdetésekre 25, illetve 34 százalékkal költöttek többet a kereskedők. Mindez azt mutatja, hogy míg a szöveges hirdetések már egy kiforrott és régóta bevált marketintplatformként működnek, a Shopping-kampányok egyelőre a növekedés fáziásában vannak, a csúcsot még nem érték el. A korai alkalmazók sikerén felbuzdulva egyre több új próbálkozó jelenik meg, a csatorna folyamatosan telítődik, így a kereskedőknek egyre kifinomultabb stratégiák alkalmazására van szükségük.

Előterben a mobil

Az általános globális trendeknek megfelelően a kereskedőknek az egyre telítettebb csatornán és egyre kiélezettebb versenyben a mobilos vásárlókra érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A Shopping-kampányokban a kattintásonkénti költség (CPC) ugyanis a számítógépes platformon a 2,5-szerese volt a mobilplatforménak, miközben a mobilos eladásokból származó bevételek a duplájára nőttek és ez utóbbi csaknem elérte az előbbi szintjét. Azon e-kereskedőknek tehát, akik olyan hirdetési lehetőségek után kutatnak, ahol versenyképes áron, viszonylag kicsi büdzsével lehet jó eredményeket elérni, a Shopping mobilos hirdetései kiváló lehetőséget biztosítanak a növekedésre.

Trendforduló a platformkonverzióban

Az utóbbi időben teljesen általános jelenségként találkozunk a többplatformos vásárlásokkal. Korábban a legjellemzőbb az volt, hogy az érdeklődő első lépésben a mobilján keresett rá a termékre, de annak megvásárlását már számítógépen intézte. Ez ma is létezik, azonban a trend megfordult, és a legdinamikusabb növekedést mutató formája pont az ellenkezője lett. A vásárló első kattintása számítógépéről, utolsó, konvertáló kattintása pedig a mobiljáról érkezik. Míg a mobil-asztali irányú platformváltás 16 százalékkal nőtt egy év alatt, az ellenkező irányú a már említett 259 százalékos növekményt mutatta. Ennek több oka van, de elsődlegesen bizonyára az, hogy a webáruházak komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy mobilbaráttá tegyék felületeiket, amik például az egykattintásos checkout vagy a jelentősen gyorsabb felületek miatt kényelmesebbé váltak a normál számítógépes felületnél.

Megtérülési trendek eszközönként

Mivel a hirdetők elsősorban teljesítményre és bevételszerzésre optimalizálnak, a teljesítmény értékelésére a sok elérhető mérőszám közül leginkább két mutató alkalmas: a bevételnövekedés és a hirdetési megtérülés (ROAS). Ezeket a különböző platformok összehasonlításában érdemes megvizsgálni. A számítógépes ROAS a 2017-es év során 3 százalékkal nőtt, miközben a mobiltelefonok esetében 23, a tabletek esetében 46 százalékos javulás tapasztalható. A bevételszerzést nézve a mobil a győztes, amely 19 százalékkal növelte részesedését a másik két platform kárára, a tablet 11, a számítógép 8 százalékot esett. Mivel a mobiltelefon az egyetlen eszköz, amely mind a bevételi részesedést, mint a ROAS-t tekintve jelentős növekedést (19 és 23 százalék) volt képes felmutatni, kijelenthetjük, hogy az értékesítés legfontosabb mozgatórugója a Shoppingban.

A Google Shopping-hirdetések számos országban működnek, de Magyarországon egyelőre nem használhatók.

A cikk a Sidecar több mint 300 amerikai webáruház hirdetési adatait felhasználó kutatásának eredményei alapján készült.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
mm
Zentai András

Tartalommarketing-specialista, social media tanácsadó, copywriter. A Kosárérték.hu állandó cikkszerzője.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!