Feladata-e egy a B2B marketinggel foglalkozó sajtóorgánumnak foglalkozni a Hamász és Izrael között kirobbant háború történéseivel és hatásával vagy sem? A válasz korántsem egyszerű és magától értetődő.

 Gyakran felteszik a kérdést az AdExhanger újságírói maguknak, hogy kell-e foglalkozniuk a B2B marketingtől látszólag távol álló, ám az embereket, és így a sajtó érdeklődését erősen vonzó hírekkel eseményekkel, folyamatokkal – írta a nehéz kérdésre választ kereső cikkében Allison Schiff, a hírportál szakírója. Valójában nem csupán a legnagyobb figyelemmel kísért hírekről (és a kattintásvadászat határairól) van szó.

Előfordul például, hogy egy PR-szakember fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy az egyik ügyfele, mondjuk egy jelentős márka éppen a napokban érte el az egymillió követőt a TikTok közösségi platformon. Ez önmagában nem olyan hír, amit felkelti a B2B marketinggel foglalkozó hírportál érdeklődését.

Ha azonban az érintett márka marketingfőnöke kész interjút adni arról, hogyan támogatják a márkát forgalmazó vállalat birtokában lévő adatbázist a TikTokon folytatott marketingstratégiájuk végrehajtására, az már hír. Egyfajta esettanulmány, amit érdeklődve olvashat mindenki, aki B2B marketinggel foglalkozik.

Pénzt hamis információkból?

A Hamász és Izrael háborúja első látásra azok közé az események közé tartozik, amelyek nem érintik ezt a szakterületet. Csak nagyon közvetett hírek tarthatnak számot a marketingszakemberek érdeklődésére. Például, hogy a márkák és hirdetési ügynökségek hogyan reagálnak a harcokra, amelyek három hét alatt több mint háromezer halálos áldozatot követeltek és tízezren sérültek meg.

Szólhat egy cikk arról, hogyan vezet mindkét fél egy listát azokról a hírforrásokról, amelyekkel nem akarnak szóba állni, mert úgy gondolják, hogy megítélésük szempontjából kockázatos, negatív lehet. Nem kétséges ugyanis, hogy kommunikációs háború is folyik a felek között saját igazuk elfogadtatása érdekében a világ közvéleményével.

Végül érdekes – ahogy a sajtóban mondják: áthallásos – lehet arról is írni, hogyan tesznek szert egyesek jó pénzre hamis és álinformációk terjesztésével. Például olyan videók készítésével, amelyeken a konfliktusról szóló felvételekből bevágott rövid képsorok alá akár a mesterséges intelligenciával íratott, valósnak tűnő híreket mondanak el. Ezzel kihasználják a nagy felhajtást az esemény körül, lekaszálva a videókkal elérhető hirdetési bevételt.

A háború közvetett hatása

Rossz helyen keresgél azonban, aki közvetlen kapcsolat után kutakodik a háború és a marketing viszonyában. Ez derül ki például abból az X-bejegyzésből, amit Deven Machette vezető márkamarketing-stratéga tett közzé. Az ő tevékenysége aztán végképp messze van a szörnyű eseménytől, hiszen a Betty Buzz alkoholmentes italok marketingjével foglalkozik.

Bejegyzése szerint hónapokon át dolgoztak a termék megjelenésén az Amazon Prime Day akciójában, ami nagy lehetőségeket ígért márka ismertségének növelésére és eladásai felfuttatására. Ez mindennél fontosabb volt, és ennek megfelelő stresszt okozott. A háború kitörése azonban hirtelen minden erőfeszítést lényegtelenné tett.

A márka promóciója az újabb háború hátterével kényelmetlenné vált. Machette megszólalása világossá teszi a marketing és az újságírás ellentétét. Ami az előbbit arra sarkallja, hogy hallgasson, az az utóbbit arra, hogy beszéljen.

Egy márkára rossz fényt vet, ha a szenvedők, az elesettek iránti érzéketlenség imázsa vetül rá. Míg egy újságra az vet rossz fényt, ha nem tudósít hitelesen akár a legsötétebb történésekről is.

Mintha meg sem történt volna

Alison Weissbrot, az AdExchanger korábbi szerkesztője egy LinkedIn posztban foglalta össze ezt az ellentmondást. Ami Izraelben történt a Hamász terrorakciójától kezdődően, az elárasztotta a médiát a hírportáloktól a közösségi platformokig. Ám figyeljük meg mi történik a hirdetések világában! Mintha meg sem történt volna a szörnyűség és nem kezdődött volna a nyomában egy háború – írta Weissbrot.

A mai világban a geopolitikai konfliktusok és az üzlet elválaszthatatlan egymástól. A vállalatok ügyfelei és munkatársai nem tolerálják, ha a cégek figyelmen kívül hagyják, mi formálja a világot körülöttük. Ha nem foglalkoznak azzal, ami befolyásolja az életüket. Az üzleti hírforrásoknak nyomon kell követniük, hogyan reagálnak a vállalatok a globális válságokra, akkor is, ha ezt profiljuktól távolinak érzik.

Ennek szellemében az AdExhanger a jövőben be fog számolni a háborúk eseményeiről, hogy emlékeztesse olvasóit, mi az, ami munkatársaik és ügyfeleik gondolkodására napról napra jelentős hatással van. Mi az, amivel számolniuk kell, hogy marketingkampányaik ne légüres térbe kerüljenek.