Közel 40 millió eurós büntetést szabott ki az Európa Tanács a ruházati cikkek kereskedelmével foglalkozó Guess-re miután megsértette az áruk-és szolgáltatások szabad áramlásáról rendelkező EU-s alapelvet. A 39,821,000 eurós büntetést többek között azért kapta az amerikai cég, mert korlátozta a termékek bizonyos országokba történő értékesítését. A földrajzi alapú korlátozások márpedig ellentétesek az EU verseny szabályaival.

A még tavaly december közepén kiszabott büntetést a cég 2014. január elseje és 2017. októberének vége között elkövetett jogsértések miatt kapta, melyek közül a legsúlyosabbnak azt tartotta a Margrethe Vestager biztos vezette viszgálóbizottság, hogy az EU egyes tagországainak lakóit megakadályozták abban, hogy az árukat megrendelhessék más tagországokban fenntartott egységeikből, illetve láthassák azok árait.

Különösen a Közép-és Kelet Európai tagországokat érintette súlyosan ez a gyakorlat, mint azt a vizsgálat során az EU szakemberei megállapították. Térségünkben ezzel a cég mesterségesen magasan tartotta több termék árát is, melyeket a nyugati tagállamokban jóval kedvezőbb áron kínált vevőinek. Az EU vizsgálat még 2017 júniusában kezdődött, és bár a cég mindenben együttműködött a hatóságokkal, majd másfél évig tartott, amíg ezt a végső, különösen magas bírságot eredményező döntést meghozták.

Mint azt a vizsgálat többször is kiemeli, amennyiben a hivatalos viszonteladók több tagállamban is árulják ugyanazokat a termékeket, azokat minden ország polgárai számára korlátozás nélkül és ugyanazon feltételek mellett kell értékesíteniük, nem oszthatják fel az EU egységes piacát, ahogy a Guess tette.

A cég Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és hazánkban is az átlagos nyugat-európai piacon megszabott árnál 5-10 százalékkal drágábban kínálta portékáit online.

Az Európa Tanács egyébként a hasonló, versenyszabályozásban ütköző esetek jelentésére, még egy anonim bejelentő oldalt is fenntart. A külön, hasonló jellegű bejelentésekhez tervezett, két oldalú, titkosított kommunikációt lehetővé tevő üzenetküldő szolgáltatást, az alábbi oldalon bárki elérheti és amennyiben ilyet tapasztalna, jelentheti a hatóságok felé.