A globális piacvezető e-kereskedő nem szállít termékeket orosz és fehérorosz címekre, nem fogad új belépőket az AWS szolgáltatásba, és a Prime Video elérését is leállította az említett országok előfizetői számára.

  • Csatlakozva számos amerikai és nyugat-európai céghez, az Amazon is szankciókat vezetett be Oroszországgal és Belarusszal szemben az Ukrajnában már több mint egy hónapja zajló háborús cselekményeik miatt.
  • Ezzel párhuzamosan a cég többféle módon igyekszik segíteni az ukrán oldalnak, legyen szó kiberbiztonsági segítségnyújtásról, vagy konkrét pénzadományokról.

Ahogy erről korábban beszámoltunk, több nagy márka és kereskedő is úgy döntött a közelmúltban, hogy szünetelteti orosz és fehérorosz kirendeltségeinek működtetését, termékeinek eladását vagy a szolgáltatásait – nagy olajcégektől a chipgyártókon át az étteremláncokig vagy a divatipari márkákig. Az egyik legnagyobb volumenű kereskedő és szolgáltató, az Amazon szintén csatlakozott a bojkotthoz, amely a konkrét termékeladásokon túl számos egyéb területet is érint.

Nincsenek hozzáférhető adatok arról, hogy pontosan mekkora forgalmat bonyolít az Amazon az említett országokban – erről a cég legutóbbi éves jelentésében sem tett említést, viszont az orosz piac méretét figyelembe véve nyilvánvalóan jelentős számokról beszélhetünk. A cég állítása szerint: “Más egyesült államokbeli technológiai céggel ellentétben nem üzemeltetünk Amazon vagy AWS infrastrukturális egységeket, adatközpontokat vagy irodákat Oroszországban, és hosszú távú terveinkben nem szerepel a jelenlegi orosz kormányzattal való együttműködés.”

Viszlát AWS, Prime Video és New World

Az Amazon a termékszállításokat és az orosz és belarusz viszonteladókat érintő bojkott mellett a szolgáltatásokra is kiterjesztette a szankcióit. Ezek közül a legfontosabb az AWS-re (Amazon Web Services) vonatkozik, amely a cég szerver- és számítási kapacitásaira épülő, felhőalapú platformja, és főként professzionális felhasználók (vállalati ügyfelek, fejlesztők stb.) használják világszerte. A szigorítás értelmében az említett országokból új ügyfeleket nem fogad a rendszer, de a jelenlegi felhasználók számára továbbra is nyitva marad.

Talán kevésbé tűnik fontosnak, de lakossági oldalról nem elhanyagolható, hogy az Amazon video streaming szolgáltatása, a Prime Video sem elérhető határozatlan ideig az említett területen. Szintén nincsenek pontos számok arról, hogy ez hány előfizetőt érint, mint ahogy arról sem, hogy a cég egyetlen, a térségben szolgáltatott játékszoftvere, a New World leállítása mennyire fáj az orosz és fehérorosz gamereknek.

Aktív szerepvállalás és segítség Ukrajnának

A cég több olyan intézkedést is közzé tett, amely a háború sújtotta Ukrajnában lévő ügyfelek és a menekültek, illetve az őket segítő szervezetek számára nyújt segítséget.

Még február 28-án jelentették be, hogy 5 millió dollárt adományoznak olyan szervezeteknek, amelyek kritikus támogatást nyújtanak a helyszínen, beleértve az UNICEF-et, az UNHCR-t, a Világélelmezési Programot, a Vöröskeresztet, a Polska Akcja Humanitarnát és a Save the Childrent. Azon ügyfelek számára, akik segíteni szeretnének, adományozási gombokat vagy jótékonysági szervezetekre mutató közvetlen linkeket helyeznek el weboldalaik kezdőlapjain, és elengedik az Amazonon keresztül leadott adományok fizetési feldolgozási díját.

Ezt követően kiadtak egy közleményt arról, hogy az Amazon az AWS szolgáltatásokon keresztül kiberbiztonsági segítségnyújtást ajánl fel ügyfelei és partnerei számára, rendelkezésükre bocsátva az AWS Well-Architectured Framework biztonsági ajánlásokat tartalmazó dokumentációit. Ezenkívül műszaki szolgáltatásokat és eszközöket alakítanak ki és biztosítanak Ukrajnában tartózkodó ügyfeleik számára, hogy segítsenek nekik biztonságosan áttelepíteni a helyszíni infrastruktúrájukat az AWS-re, megvédve őket az esetleges fizikai vagy virtuális támadásoktól.

Az Amazon leállította szolgáltatásainak zömét Oroszországban és Belaruszban
Forrás: aboutamazon.com

Később pedig közölték, hogy humanitárius segítségnyújtási központot építenek ki Szlovákiában: 5000 négyzetméternyi raktárterületet alakítanak át, amelyet korábban az ügyfelek kiszolgálására használtak. Ez lesz a legnagyobb ilyen hub, amelyet az Amazon valaha épített, és együttműködik majd a vállalat szélesebb infrastruktúrájával, innovatív technológiáival és globális logisztikai hálózatával, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban biztosítson nélkülözhetetlen eszközöket a segélyszervezetek számára.