A Nemzetközi Valutaalap jelentésében erőteljes lassulást vetít elő a következő időszakra. A legfontosabb adatokat a Practical Ecommerce cikke alapján szemlézzük.

A „World Economic Outlook” a Nemzetközi Valutaalap évente kétszer közzétett jelentése. A 2022. áprilisi kiadás „A háború visszaveti a globális növekedést” alcímet viseli. Eszerint az ukrajnai konfliktus gazdasági következményekkel járó humanitárius katasztrófát idézett elő, amely lelassítja a világgazdaságot és növeli az inflációt. Emellett világszintű jelenség, és itthon is mindannyian érzékeljük, hogy jelentősen emelkedtek például az üzemanyag- és élelmiszerárak.

Az IMF becslései szerint a világgazdaság növekedése a 2021-es 6,1%-os szinthez képest 2022-ben és 2023-ban 3,6%-ra lassul, ami 0,8 és 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint amit a 2022. januári előrejelzés mutatott. Ezen belül az eurózónában még alacsonyabb, 2,8%-os illetve 2,3%-os bővüléssel számol a szervezet, amíg Magyarországon a régióhoz képest némileg magasabb, 3,7%-os értékkel.

Forrás: IMF

Az IMF inflációs előrejelzése 2022-re 5,7% a fejlett gazdaságokban és 8,7% a feltörekvő piacokon és a fejlődő gazdaságokban. Bár a Valutaalap arra számít, hogy később enyhülés várható, az infláció rövid távon magasabb lehet különböző okok miatt, beleértve a kereslet és kínálat közötti eltérések súlyosbodását és a nyersanyagárak emelkedését.

Ezenkívül a háború és a kiújuló járványkitörések kiterjeszthetik az ellátási zavarokat, ami még jobban megnövelheti a költségeket. Hazánkban az európai átlaghoz és a kelet-európai régióhoz képest is némileg magasabb, 10,3%-os inflációt prognosztizálnak erre az évre.

IMF: A háború visszaveti a globális növekedést
Forrás: IMF

Az IMF előrejelzése szerint a világgazdaság gyakorlatilag “kiegyenesedik” idén, mivel Európa recesszióba kerül, Kína jelentősen lelassul, az Egyesült Államok pénzügyi feltételei pedig szigorodnak. Vásárlóerő-paritáson számítva 2022-ben a globális bruttó hazai termék 3,6 százalékos növekedése várható.

Mindemellett az energiaárak is elszaladtak a helyzet következtében. A Bloomberg nyomon követi a globális üzemanyagárakat, beleértve a benzin és a dízel összehasonlítását. Adataik szerint a benzin ára Északnyugat-Európában jelentősen megemelkedett, és mára magasabb, mint a gázolajé, ami változás a korábbi időszakokhoz képest.

IMF: A háború visszaveti a globális növekedést
Forrás: Bloomberg

Ezek a körülmények a kereskedelemre is egyértelműen gátlólag hatnak majd, vagyis az e-kereskedőknek is recesszióra kell készülniük rövidtávon. Kilábalásról egyelőre még elhamarkodott volna beszélni, hiszen a háború befejezésével kapcsolatban megközelítőleg sem mer senki becslésekbe bocsátkozni.