A technológia egyre gyorsuló fejlődése új kihívások elé állítja a vállalatokat – a mesterséges intelligencia térnyerése pedig kifejezetten aggodalmat kelt a vezetők körében.

2023-ban az AI piac mérete világszerte 200 milliárd amerikai dollár (USD) volt, ami 2030-ig várhatóan kétbillió (tehát: 2.000.000.000.000) USD nagyságúra növekszik.

(Forrás: Statista)

Miközben az AI transzformatív ereje óriási lehetőségeket rejt, számos vállalatot visszatartanak a kapcsolódó félelmek. Vizsgáljuk meg ezeket az aggodalmakat közelebbről, és tekintsük át, hogyan lehet hatékonyan kezelni őket.

Az ismeretlentől való félelem – Az ellenállás mindig is velünk volt

Az emberi természet egyik alapvető jellemzője, hogy idegenkedünk a radikális változásoktól és az ismeretlentől. Ez egy evolúciós túlélési mechanizmus, ami óvatosságra int az új, potenciálisan veszélyes dolgokkal szemben. Egyeseket visszatart az ismeretlentől való félelem, attól hogy kilépjenek a komfortzónájukból. A megoldás azonban nem az, hogy teljes mértékben elutasítjuk az AI-t, hanem hogy felkészülünk a megérkezésére és bevezetésére.

Adatvédelmi aggályok – A titkok védelme az AI korában

Egy Deloitte felmérés szerint a cégvezetők az adatvédelmet jelölték meg a legnagyobb aggályuknak a generatív AI-jal kapcsolatban. Több céggel is találkoztam, ahol egyelőre kifejezetten tiltják a dolgozóknak népszerű AI eszközök, kimondottan a Chat GPT használatát. A legfőbb aggály az, hogy mivel nem tudják pontosan, hogy az AI rendszerekkel megosztott bizalmas vállalati adatok hova kerülnek és hogyan használják fel azokat, ezért inkább az óvatosságot választják.

Ez a félelem pedig nem alaptalan. A ChatGPT fejlesztői is csak a vállalati előfizetői csomagjukban garantálják az adatbiztonságot és azt, hogy nem használják fel az ügyfeleiktől származó adatokat modelljeik további tréningezésére.

A megoldás a dolgozók folyamatos képzése és egy átfogó, konzisztens AI adatvédelmi szabályzat kialakítása lehet. Ennek rögzítenie kell, hogy mely AI eszközök használata engedélyezett, milyen típusú adatok és információk oszthatók meg velük, illetve pontosan milyen óvintézkedéseket kell tenni az adatszivárgás megelőzésére.

A munkaerőpiacra gyakorolt hatás – Elveszi-e a munkámat az AI?

Számos vállalatvezető körében kiemelten nagy a félelem attól, hogy az AI milyen hatással lesz majd a munkaerőpiacra. Egy dolog egészen bizonyos: a mesterséges intelligencia széles körű elterjedése alapjaiban formálja át a munka világát már a közeljövőben is. Hogy ez tömeges munkanélküliséget fog-e okozni, az még megosztja a szakértőket. Sokan, így magam is, jelentősnek látják ennek a kockázatát. Az AI-alapú automatizáció miatt tetemes mennyiségű munkát képesek lesznek elvégezni egyre kevesebb embert bevonva. Ez a tendencia rohamosan erősödik majd.

A helyzet azonban korántsem egysíkú. Megoszlanak a vélemények a munkaerőpiaci hatások tekintetében. Privát beszélgetésekben a munkáltatók gyakran hangsúlyozzák, hogy szívesebben alkalmaznának AI rendszereket emberi erőforrás helyett, mivel az növeli a termelékenységet és kevesebb kihívással jár, mint a humán kollégák esetében.

A munkavállalói oldalon is eltérő álláspontok léteznek. Sokaknál jelen van az aggodalom a megélhetés elvesztése miatt. Mások viszont kevésbé látják reálisnak, hogy az AI rendszerek egy az egyben helyettesíthetnék őket.
A munkaerőpiaci felfordulás mindenesetre nagy valószínűséggel elkerülhetetlen, ezért ezzel a kérdéssel kormányzati és globális szinten is foglalkozni kell majd. Az Egyesült Királyság élen jár ezen a téren, a kormány tavaly novemberben publikált egy tanulmányt az AI várható hatásairól a munka világára. Az alábbi szakmákat jelölték meg a legveszélyeztetettebbnek:

A teljes riport elérhető itt.

Habár a változások elkerülhetetlenek lesznek, ez nem feltétlenül jelent végzetes riasztást. Sőt, egy olyan jövőkép felé haladhatunk, ahol az emberek akár kevesebb időt töltenek a fizetett munka világában a mai túlhajszolt léthez képest. Ez lehet a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb ajándéka a társadalom számára.

Lemaradás a versenytársakkal szemben – Most vagy soha

A technológia fejlődési üteme annyira gyors, hogy szinte bárkivel beszélek, azt érzi, már le van maradva az AI adaptációjában. Pedig még korántsem ez a helyzet!

Bár Londonban élek, ami az európai AI-központnak számít, itt is csak most kezd kimozdulni a téma a tech buborékból. A személyes tapasztalataim alapján még igen kevés vállalat rendelkezik tudatos AI stratégiával, bár ebben a kérdésben cégméret, korosztály és iparág tekintetében hatalmas a szóródás.

A jelenlegi állapot egyben kínál egy rendkívüli lehetőséget is az élen járók számára. Aki most mozdul és megfelelően készül fel, komoly versenyelőnyre tehet szert középtávon. Míg aki az utolsók között csatlakozik, az akár a vállalata létét is veszélyeztetheti.

Szakemberhiány

Azok, akik szeretnének AI fronton élen járni, esetleg saját mesterséges intelligencia megoldást fejleszteni, nagyon gyorsan szembesülnek a szakemberhiánnyal ezen a területen. Ez persze egyben lehetőség is sokaknak. A megoldást az önképzésben látom, több cégről is van tudomásom, akik egyszerűen áttették a saját meglévő programozócsapatukat AI projektekre és saját belső kompetenciát fejlesztenek.

Összefoglalva: az AI körül továbbra is sok a misztikum és nem kevés félelem is körbelengi az izgalom mellett. De ezek a vélt / valós félelmek mind kezelhetők, ha nyitottan és proaktívan állunk a problémához. Szerintem a nyerő stratégia az, ha a hatalmas lehetőséget látjuk benne a problémák helyett.