A közösségi média világában élre törő TikTok stratégiai együttműködésre lép a zártláncú műsorszolgáltatással foglalkozó, Atmosphere nevű amerikai startuppal, így több nyilvános helyen is láthatóak lesznek a tartalmaik a kihelyezett TV-ken.

A Kínából indult, és főként a legfiatalabb, már alapértelmezetten okostelefonon internetező generáció körében robbanásszerűen elterjedt platformról mostanában gyakran cikkezünk, hiszen e-kereskedelmi megoldásainak köszönhetően lassan megkerülhetetlen szereplővé válik. A TikTok ezt rendkívüli tudatossággal és nem kevés anyagi ráfordítással építi, és – mint sok más üzleti szereplő – a nyugati vásárlóknak szánt újdonságokat első körben az Egyesült Államokban kezdi el tesztelni. Több programot indított a közelmúltban az amerikai kisvállalkozók kegyeinek megnyeréséért, és folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a szegmens különböző kereskedőivel és szolgáltatóival, mint a Walmart, a Shopify, vagy a Teespring.

A TikToknak már korábban is voltak “nagyképernyős” ambíciói, hiszen 2021 végére először az Amazon FireTV, majd Google TV platformra is fejlesztettek saját applikációt. Ahogy erről a TechCrunch beszámolt, most egy kissé más irányú, az offline térbe mutató terjeszkedésnek lehetünk tanúi a részükről, hiszen az Atmosphere alapvetően out-of-home videószolgáltató, vagyis nyilvános helyeken, hotelekben, éttermekben, orvosi rendelőkben és hasonló terekben kihelyezett televíziókon nyújt tartalmakat, és olyan láncoknak szolgáltatnak, mint a Westin, a Taco Bell, vagy a Texas Roadhouse. A legutóbbi adataik alapján nagyjából 19 ezer helyszínen vannak jelen, és nagyságrendileg 20 millió egyedi felhasználót érnek el havonta.

Habár az Atmosphere már korábban is használt fel tartalmakat például a YouTube-ról, most először indítanak dedikált tartalomra épülő csatornát. Leo Resing, a cég egyik alapítója és ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy már 8 hónapja dolgoznak a TikTokkal a megvalósításon. “Ők jelenleg a legnagyobb közösségimédia-platform, ezért különös figyelmet szentelnek a tartalmaik és a márkájuk terjesztésének” – nyilatkozta. “De látják a mi platformunk erejét is.”

Hogyan fog működni?

Természetesen csak olyan videók futnak majd a nyilvános TV-ken, amelyekre a készítők engedélyt adtak. Az Atmosphere csapata fogja kiválasztani azokat a tartalmakat, amelyek véleményük szerint jól működnek majd a felületeiken, majd megegyeznek azok készítőivel a közzététel anyagi és egyéb feltételeiről. Ezután összeválogatják az anyagokat, saját vizuális elemeket is elhelyeznek bennük, és a megfelelő sorrendet kitalálva már futhat is a több tízezer rövid videóból álló TikTok-stream. A videók hangját az esetek többségében nem használják, mivel többnyire néma módban futnak ezek a tartalmak.

“A TikTok több mint egymilliárd ember használja szórakozásra, inspirálódásra, és arra, hogy közösségre találjon” – mondta el Dan Page, a cég globális üzletfejlesztési igazgatója. “Az Atmosphere-rel való együttműködés kapcsán izgatottan várjuk, hogy közelebb hozhassuk az emberekhez a TikTok-élményt és kreativitást, új eszközökön és helyszíneken, egy új közönség számára.”