Kétség sem férhet hozzá, hogy a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése alapjaiban rengeti meg a 21. század második felének üzleti életét. Ahogy a gőzgép vagy az internet megjelenése is mérföldkő volt, úgy az AI is a semmiből hatalmas erővé válik pár év leforgása alatt. Legutóbb arra kerestem a választ, hogy mire jó (és mire nem) a marketingben az AI. Most eggyel tovább lépünk: az itt a kérdés, hogy TE KÉSZEN ÁLLSZ-E már minderre!

Egyszerűen hangzik a kérdés, hogy: Te készen állsz erre? Felkészíted a céged a közelgő AI forradalomra? Mert bármennyire is sci-finek hangzik még sokak számára ez az egész, az igazság az, hogy rövid időn belül versenyelőnyre tesz szert, aki ügyesen alkalmazza, és hátrányba kerül, aki nem.

Mire számíthatsz és hogyan érdemes profi módon nekiállnod az AI integrálásának 2024-ben? Ezt foglaljuk össze röviden az alábbiakban.

Ki legyen az AI felelős?

Az első nagyon fontos döntés, hogy kinevezz egy dedikált AI felelőst a cégben. Ez nem kell, hogy feltétlenül önálló pozíció legyen! Hozzárendelheted a menedzsment valamely tagjának feladataihoz, illetve külsős tanácsadói segítséget is igénybe vehetsz. De fontos, hogy ennek a területnek, feladatcsoportnak legyen egy dedikált felelőse. E felelősnek ugyanis egy sor kérdést át kell gondolnia, a feladatai közé tartozik többek között:

 • Azonosítani, hogy a cég mely területein lehetne hatékonyan alkalmazni AI-t
 • Tesztelni a különböző prototípusokat és modelleket
 • Építeni egy prompt és eszköz könyvtárat a cég igényeire szabva
 • Kidolgozni egy belső AI etikai kódexet és használati protokollt
 • Rendszeres képzéseket és workshopokat tartani a kollégáknak az eszközök használatáról
 • Követni az eredményeket, mérni az ROI-t és optimalizálni a használatot

Látható, hogy rengeteg a teendő, így már most érdemes legalább egy embert kijelölni, aki ezzel átfogóan foglalkozik.

Mely stratégiai területekre fókuszálj?

Az elején természetesen lehetetlen az összes folyamatot átalakítani AI alkalmazásokra. Éppen ezért fontos, hogy azonosítsd az 1-2 olyan kulcsterületet, amit érdemes lehet először modernizálni.

Például egy kereskedelmi cég esetén ilyen lehet:

 • A vevőszolgálat chatbottal való kiváltása
 • A marketing tevékenység optimalizálása AI segítségével

Nézz szét a cégedben, mely 2-3 területen hozhatna igazán átütő változást az AI implementáció és ott kezdd el a munkát. Persze idővel aztán erre építkezve további és további funkciókat vonhatsz be, ahogy a technológia és a saját tudásotok fejlődik.

Prompt és eszközkönyvtár kiépítése

Manapság számos kiváló AI alkalmazás közül válogathatsz, melyeket érdemes minél előbb tesztelni és felmérni, hogy pontosan mire lennének alkalmasak nálatok. Ezeket érdemes egy központi helyen, egy könnyen kereshető könyvtárban tárolni ahova a kollégák is könnyen hozzáférhetnek.

Ugyanígy nagyon hasznos lehet prompt könyvtárakat építeni, azaz előre megfogalmazott, tesztelt prompt sablonokat gyűjteni össze a különböző részlegeknek, amiket aztán tovább lehet finomítani.

Belső szabályzat kialakítása

Mint minden más területen, itt is elengedhetetlen, hogy tiszta és átlátható belső szabályokat alakítsatok ki arra vonatkozóan, hogy ki, hogyan, milyen célokra használhat AI applikációkat.

Már most is számos kérdés merülhet fel adatbiztonság, etikai megfontolások mentén. Ráadásul ez egy hihetetlen dinamikusan változó terület folyamatosan új kihívásokkal.

A vezetőség felelőssége, hogy naprakészen tartsa ezt a szabályozást. Akár már most érdemes egy mesterséges intelligencia etikai kódexet kialakítani és egyértelműen kommunikálni a szervezeten belül.

Például a következőkre érdemes kitérni:

 • Mi számít érzékeny személyes adatnak amit TILOS AI-val feldolgozni?
 • Milyen AI modellek használata megengedett a cégnél?
 • Hogyan kell dokumentálni az alkalmazások használatát?
 • Ki jogosult az egyes alkalmazásokhoz hozzáférni?
 • Milyen jogi következményei lehetnek a nem megfelelő használatnak?
 • Ne várd meg míg probléma lesz, hanem aktívan alakíts ilyen szabályozást, ahogy elkezditek az integrálást.

Folyamatos AI-képzés és visszajelzés

A technológia hihetetlen ütemben fejlődik, szóval a teendőitek nem érnek véget az implementációval.

Rendszeres időközönként érdemes átfogó képzéseket, workhopokat tartani a kollégáknak, bemutatva az újabb lehetőségeket. Illetve fontos, hogy legyen visszacsatolás, folyamatosan mérd, trackeld az eredményeket, olvasd a kollégák feedbackjét, és ennek megfelelően alakítsd a stratégiát.

A tanulás, fejlődés állandó kell legyen, hiszen maga a technológia is gyors evolúción megy át hónapról hónapra.

Összefoglalva, az AI robbanásszerű fejlődése alapjaiban alakítja át modern világunkat és minden céget arra kényszerít, hogy alkalmazkodjon. Aki kimarad, az lemarad – ennyire egyszerű és kegyetlen a helyzet. Viszont aki időben felismeri a lehetőséget és profi módon cselekszik az mérföldekkel előnybe kerülhet, és olyan versenyelőnyre tehet szert, amit konkurensei nehezen tudnak ledolgozni.

Szóval: rajtad a sor! Itt az idő, hogy Te is felszállj az AI vonatra és profi módon kezeld ezt a transzformációt!