Az MI-ügynökök olyan programok, melyeket arra hoztak létre, hogy érzékeljék környezetüket és automatikus döntéseket hozzanak mesterséges intelligencia modellek segítségével. Ezért nem egy mesterséges intelligenciáról van szó, mellyel interakcióba kell lépnünk, mint a ChatGPT, hanem olyan programokról, melyeket arra terveztek, hogy a környezetük alapján végezzenek el különböző feladatokat.

Az MI-ügynökök olyan kifinomult szoftverprogramok, amelyek a kapott adatok, előre beállított feltételek vagy környezeti bemenetek alapján a felhasználók vagy más programok nevében végeznek feladatokat. A marketingben ezek az ügynökök az ügyfélkérdéseket kezelő chatbotoktól kezdve a fogyasztói vásárlói magatartást előrejelző összetett algoritmusokig terjedhetnek. A gépi tanulással, természetes nyelvi feldolgozással és adatelemzési képességekkel felszerelt MI-ügynökök képesek tanulni a felhasználói interakciókból, és idővel javítani válaszaik minőségét, így egyre hatékonyabbá válnak.

Jelentőségük a modern marketingstratégiákban

 Egy MI-ügynök különböző módszereket használhat a környezetével való interakcióra, mindig attól függően, hogy milyen célra tervezték. Néha, ha írott szöveggel kell interakcióba lépnie az emberekkel, akkor egy sor kérdést tehet fel, hogy megértse a tényleges kontextust. De az is lehetséges, hogy egy technológiai eszközben „rejtekezik”, mely különböző típusú érzékelőkkel van felszerelve, melyek lehetővé teszik számukra, hogy elemezzék a környezetüket. Például egy önvezető autóban lehet, hogy az autó vezetésére tervezett MI-ügynököt használnak. Ebben az esetben az autó egy sor kamerával vagy radarral rendelkezhet, hogy „lássa”, mi van körülötte és az úton, melyen halad, megértse a jelzéseket, majd döntéseket hozzon a biztonságos célba érés érdekében.

Egy mesterséges intelligencia-ügynök ügyfélszolgálati rendszerként is kialakítható. Ebben az esetben az MI feltesz néhány kérdést az ügyfélnek, mellyel egyértelműen megérti az igényeit, majd képes lesz megkeresni és felajánlani neki a megfelelő válaszokat. Az MI-ügynökök különböző formájúak lehetnek. Például egy számítógépen belüli program, de fizikai jelenlétük is lehet gépek vagy robotok, automatizált drónok vagy autonóm járművek formájában is. Az MI ágensek minden esetben nem maguk a hardverek, hanem az általuk használt programok.

Az MI-ügynökök főbb típusai

Milyen főbb MI-ügynöktípusokkal találkozhatunk a hétköznapokban? Mindegyik típust úgy tervezték, hogy meghatározott módon lépjenek kapcsolatba egymással, és a legegyszerűbbtől a legösszetettebbig terjed(het)nek:

 • Egyszerű reflexiós ágensek: Ezek a legegyszerűbbek, és arra korlátozódnak, hogy azonnal reagálnak az ingerekre anélkül, hogy figyelembe vennék a múltbeli kontextusokat.
 • Modellalapú ágensek: A felépített belső modelljükét használják a cselekedeteik következményeinek előrejelzésére. „Gondolhatják”, hogy ha valamit biztosan tesznek, akkor egyik vagy másik dolog megvalósul.
 • Tanuló ágensek: A tapasztalataik vagy a múltbeli események előzményeit felhasználva tanulhatnak belőlük, és idővel javíthatják teljesítményüket.
 • Hasznossági alapú ágensek: Egy adott „hasznossági függvényre” vannak tervezve, és úgy hoznak döntéseket, hogy ezt a hasznosságot maximalizálják.
 • Hierarchikus ágensek: Több ágens kombinációi, melyek együtt dolgoznak egy közös cél elérése érdekében. Az egyesek által hozott „döntések” azt szolgálják, hogy mások is hozzanak más lépéseket, és így együttesen végre tudnak hajtani egy-egy feladatot.

Alkalmazásuk a marketingben

 A digitális marketing gyorsan fejlődő területén a mesterséges intelligencia ügynökök kulcsfontosságú eszközként jelennek meg, átformálva a vállalkozások ügyfelekkel való kapcsolattartását és a marketingtevékenységek racionalizálását. Az MI-ügynökök alkalmazása a marketingstratégiákban nem csupán egy trend, hanem jelentős elmozdulás a dinamikusabb, automatizáltabb és személyre szabottabb ügyfélkapcsolat felé.

A mai digitális korban a vállalkozásoknak óriási versennyel és a személyre szabott élményekkel kapcsolatos megnövekedett ügyfélelvárásokkal kell szembenézniük. Az MI-ügynökök segítenek megfelelni ezeknek az igényeknek azáltal, hogy hihetetlen sebességgel dolgoznak fel nagy mennyiségű adatot, és olyan meglátásokkal szolgálnak, melyek lehetővé teszik a marketingesek számára, hogy rendkívül célzott, az egyéni preferenciáknak és viselkedésnek megfelelő kampányokat alakítsanak ki.

Az MI-ügynökök marketingben való alkalmazásának előnyei

 1. Fokozott személyre szabottság

  Az MI-ügynökök marketingben való felhasználásának egyik legjelentősebb előnye a páratlan szintű személyre szabás lehetősége. A perszonalizáció kulcsfontosságú a mai marketingstratégiákban, mivel nagyobb ügyfél elkötelezettséghez, elégedettséghez és végső soron hűséghez vezet. Az MI-ügynökök kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy ezek a személyre szabott élmények skálázhatóvá és hatékonnyá váljanak

 2. Mélyreható fogyasztói ismeretek

  Az MI-ügynökök hatalmas mennyiségű, különböző forrásokból származó adatot elemeznek, beleértve a webböngészési előzményeket, a vásárlási szokásokat és a közösségi média-interakciókat. Ezek az adatok lehetővé teszik az MI számára, hogy mélyrehatóan megértse az árnyalt vásárlói preferenciákat és viselkedést. A prediktív analitikát kihasználva az MI-ügynökök a korábbi interakciók alapján előre látják az igényeket, így a vállalkozások figyelemre méltó pontossággal szabhatják testre marketingüzeneteiket és ajánlataikat.

 3. Dinamikus tartalom testreszabás

  Az MI használatával a tartalom dinamikusan testre szabható az egyes felhasználók egyéni preferenciáihoz. Az MI-vezérelt e-mail marketingeszközök például a felhasználói elkötelezettségi mérőszámok alapján automatikusan módosíthatják az e-mailek tartalmát, időzítését és gyakoriságát. Ez azt jelenti, hogy minden ügyfél olyan tartalmat kap, mely nemcsak a preferenciáinak megfelelő, hanem olyan időpontban is kézbesítik, amikor a legnagyobb valószínűséggel foglalkozik vele.

 4. Valós idejű interakció kezelés

  Az MI-ügynökök valós idejű válaszokkal és támogatással javítják az ügyfél interakciókat. A mesterséges intelligencia által működtetett csevegőrobotok és virtuális asszisztensek azonnal képesek kezelni a megkereséseket és ajánlásokat adni, az „emberhez hasonló” interakciókat utánozva, de nagyobb sebességgel és következetességgel. Ez a valós idejű feldolgozási képesség biztosítja, hogy az ügyfél útja zökkenőmentes legyen, jelentősen növelve a felhasználói élményt és elégedettséget.

 5. Előrejelző személyre szabás

  Ezen túlmenően az MI azon képessége, hogy megjósolja az ügyfél következő lépését, a marketingstratégiákat reaktívból proaktívvá alakíthatja át. Az ügyfél útjának megértésével és a következő valószínűsíthető cselekvésük előrejelzésével az MI-ügynökök olyan döntéseket javasolhatnak vagy hajthatnak végre automatikusan, melyek még inkább személyre szabják az ügyfélélményt. Ha például egy ügyfél gyakran vásárol termékeket egy adott kategóriából, az MI automatikusan személyre szabott kedvezményt ajánlhat neki a következő vásárlásakor, vagy hasonló termékeket javasolhat, amelyek érdekelhetik.