A felhasználók mintegy 85%-a használja az online videós tartalmakat a számukra megfelelő termékek kiválasztásánál és a vásárlás során világszerte – derül ki az interaktív videós marketingkampányok futtatására specializálódott Brigthcove kutatásából.

A kvantitatív felmérés legfőbb megállapítása, hogy az online vásárlók döntő többsége videókat megtekintve tájékozódik először a megvásárolni kívánt termékekről, és ezek megtekintése alapján hozza meg a végső döntését.

Az öt kontinensre kiterjedő vizsgálat, amelyben felhasználókat kérdeztek a vásárlási folyamatról, bebizonyította, hogy milyen kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a videós tartalmak az e-kereskedelemben, különösen a 2000 után született vásárlók esetében.

A kutatás főbb megállapításai a következők:

  • A vásárlók közel fele (48%) nyilatkozott úgy, hogy a videók megtekintése után magabiztosabban fejezik be az adott online tranzakciót.
  • A nyilatkozók nagy többsége, mintegy 71 százaléka szerint az interaktív funkciók – mint a termékoldalra mutató linkek – elengedhetetlenek a végső döntés meghozatalához.
  • A vásárlók majd’ kétharmada 5 másodpercnél többet nem vár egy-egy videó betöltésére az eladók weboldalán.
  • Azoknak a felhasználóknak, akik valaha is néztek élő e-kereskedelmi közvetítést, több mint fele mondta azt, hogy vásárolt már ilyen eseményen.
  • Az összes megkérdezett több mint harmada (36%) szerint a videós termékbemutatók komoly segítséget jelentenek a megfelelő termékek megtalálásához.

A kutatás eredményeinek ismertetése során Jillian Ryan, a Brightcove tartalomfejlesztési igazgatója elmondta:

“A milleniálok meglátásai szerint a videós tartalmaknak óriási jelentőségük van nemcsak a vásárlás során, hanem azt követően is. Az összes megkérdezett mintegy 97 százaléka szerint jelentősen befolyásolják a felhasználók vásárlási élményét a tranzakció létrejötte után is.”

A fiatalabb generációkhoz tartozó vásárlók jelentős csoportja, mintegy 80 százaléka az első használatba vétel vagy szolgáltatás használatának megkezdésekor is kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonít a videós tartalmaknak. A használati útmutatók vagy a hibaelhárítás terén is 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy előnyben részesíti a mozgóképes tartalmakat az írott anyagokkal szemben.

Az Y-generáció tagjai mindemellett a legnagyobb megosztói is ezeknek a termékvideóknak, hiszen a válaszadók több mint fele (53%) rendszeresen tovább is küldi a ezeket a videókat kollégáinak és ismerőseinek, legyen szó akár a vásárlás előtti, vagy éppen a termék/szolgáltatás használatával kapcsolatos videóról.

Egy szó mint száz, főként ha milleniálokról vagy a náluk is fiatalabb generációról van szó, az e-kereskedelemben a vásárlókat szinte már csak videós tartalmakkal lehet meggyőzni. Kiemelkedően fontos, hogy olyan videókkal lássuk el őket, amelyek nemcsak a termék megvételére ösztönöznek, de a teljes vásárlási folyamat során és a használatba vétel után is végigkísérik őket.