Továbbra is kulcsszerepet játszik a közösségi média a vásárlókkal való kapcsolattartásban, így nem meglepő, hogy a kiskereskedelmi szektor a legfontosabb hirdetői csoport a Facebookon – írja a RetailDive. De biztos, hogy bevételkiesést hoz, ha nem hirdetünk ezen a platformon?

Egyre több kiskereskedő és márka tolja hirdetési büdzséjének jókora szeletét a social média óriásához. Ennek roppant egyszerű az oka: a fogyasztók egyre több időt töltenek a közösségi felületeken. Az AppAnnie adatai szerint a felhasználók átlagosan napi 4 órát töltöttek 2020-ban közösségi alkalmazásokon, 30 százalékkal többet, mint 2019-ben. A növekedés részben a világjárványnak köszönhető, részben pedig annak, hogy megváltoztak az emberek napi szokásai.

A retail szektor a legnagyobb hirdető

A márkák oda vonulnak, ahol a potenciális vevőiket megszólíthatják, és miután Facebookon jelenleg hatékonyan és könnyen el lehet elérni a felhasználókat, nem okozott nagy meglepetést a MediaRadar erről szóló jelentése, amelyről a RetailDive számolt be. Eszerint a retail szektor a legaktívabb hirdető a legnagyobb közösségi platformon: a kiskereskedelmi szektor a Facebookra szánt hirdetési kiadások mintegy 17 százalékát adja. A szépségipart, az utazást, az autót és az alkoholt magába foglaló kategória áll a második helyen.

A jelentés szerint a legfontosabb kiskereskedelmi hirdetők között szerepel az Amazon, a szupermarketek és a big box típusú üzletek, de az éttermek is ebbe a kategóriába tartoznak. A jelentés rávilágít arra is, hogy nemcsak a kereskedők és az egyes brandek növelik a közösségi oldalra szánt hirdetési keretet, hanem az élelmiszer- és a gyógyszermárkák is növelték kiadásaikat 2020 óta Facebookon.

Az eMarketer 2020-as jelentéséből az derül ki, hogy a Facebook és a Google fedi le a digitális hirdetési piac több mint felét, és a Retail Dive-nak nyilatkozó szakértők úgy vélik, egy ideje mindkét felület megkerülhetetlen azon kiskereskedők számára, akik a vevőiket online szeretnék elérni.

Bár a MediaRadar elemzése alapján a kiskereskedelem a legerősebb hirdetői kategória a Facebookon, egyes kutatások szerint a Facebook-hirdetések nem feltétlenül olyan fontosak és elengedhetetlenek a célcsoport elérésében, mint azt a kiskereskedők gondolják. Azoknak a kiskereskedőknek a többsége, akik 2020 nyarán úgy döntöttek, hogy nem költenek többet Facebook-hirdetésre, nem tapasztalták e döntés negatív hatásait. A Forrester kutatócég 43 olyan kereskedőt vizsgált, aki bojkottálta a Facebookot, és megállapították: csupán hét cég veszített bevételt a harmadik negyedévben, a másik 36 vállalat e hirdetések nélkül is növelte a bevételeit.

Stabil hirdetői bázis

A pandémia számos szektorban hozott gyökeres változást, ám a MediaRadar adatai alapján ezen a területen nem volt hatása a járványnak, mert a Facebook hirdetői lényegében változatlanok maradtak. A jelentés szerint a Facebook hirdetőinek több mint felét (59%) ugyanazon szereplők tették ki 2021 januárjában és februárjában, mint 2020 hasonló időszakában. Sőt, 2 százalékkal nőtt a Facebook hirdetők között a kiskereskedelem aránya a tavalyi évhez képest.

A 17 százalékot képviselő kiskereskedelmi szektor mellett sok pénzt önt Facebook hirdetésekbe a 16 százalékos részesedéssel bíró szórakoztatóipar is, és körülbelül 64%-os ügyfélmegtartási arányt érnek el, azaz ezek a márkák hónapról hónapra viszik tovább költéseiket a social media felületeken.