E-kereskedőként az elektronikus kommunikáció, az e-mail küldés elkerülhetetlen része a üzletmenetnek. A kötelező visszaigazoló leveleken felül rengeteg lehetőség rejlik ebben a csatornában, amelyet egy hazai kutatás szerint a webáruházak túlnyomó többsége (74%) ki is használ. Bevallásuk szerint a hatékonyság elenyészőnek tűnik a többi marketing módszerhez képest. Hogy egy e-mail mennyire lesz hatékony, egyszerre rengeteg tényezőtől függ: a technikai beállításokon kívül például a lista minősége, a célcsoport szegmentálása, az e-mail tartalma, megjelenése, tárgya, továbbá a landoló oldal és a kiküldés időpontja is döntő lehet.

Az alábbiakban bemutatunk néhány hasznos e-mail típust, néhány lehetőséget, amit érdemes lehet számba venni egy e-kereskedőnek.

1. Köszöntő e-mail

Fontos az első benyomás. Már ezzel az automatikus e-maillel is felkelthetjük az érdeklődést a jövőbeli leveleink iránt, és ezzel jelentősen javíthatjuk azok hatékonyságát is. Bemutatkozásként a főbb termékkategóriáinkat is kiemelhetjük, amellyel egy átfogó képet adhatunk webáruházunkról, továbbá elindíthatjuk az új feliratkozókat abba az irányba, ahol a számukra releváns tartalom található.

Spotify welcome email

2. Termékválogatás e-mail

Ha nem ismerjük a feliratkozók preferenciáit, mert még nem, vagy viszonylag keveset vásároltak, hasznos lehet a legkeresettebb termékekből vagy kategóriákból küldeni egy válogatást, hiszen nagyobb az esélye, hogy őket is ezek fogják érdekelni. Általánosságban elmondható, hogy az emberek szeretik a „leg“ dolgokat. Ezzel is lehetőséget biztosíthatunk a feliratkozóinknak arra, hogy kiválasszák a számukra izgalmas termékeket. A választásukat nyomon követve máris több adat áll a rendelkezésünkre, hogy célzottabban kommunikáljunk vele a jövőben.

Orsay ajánló email

3. Elköteleződést erősítő e-mail

Rengeteg e-mail érkezik a címzettek postaládájába nap mint nap. Ha azt szeretnénk, hogy a hírlevelünk hosszútávon is azon kevesek közé tartozzon, amelyet megnyitnak, akkor érdemes abban valami “extrát” nyújtani. A lehetőségekhez mérten kínálhatunk ingyenes szállítást a termékekhez, ingyenes próbaidőt valamilyen szolgáltatáshoz, vagy más kiegészítő, értéknövelő szolgáltatást is. Ezekkel arra ösztönözhetjük a feliratkozókat, hogy legközelebb (is) a mi megoldásunkat válasszák a versenytársakkal szemben, és érdeklődve nyissák meg soron következő leveleinket is.

4. Elhagyott kosárra emlékeztető e-mail

Rengeteg terméket, amit a felhasználók virtuálisan a kosarukba helyeznek, végül nem vásárolnak meg. Az elhagyott kosarak piaci átlaga egyes felmérések szerint a 70%-ot is elérheti. Számos oka lehet a kosár elhagyásának, például a nem várt extra költségek, a kötelező regisztráció, a túl hosszú checkout folyamat, a túl hosszú szállítási idő stb. A konkrét indokok feltárásához minden esetben az adott áruház részletes elemzése szükséges, azonban bármennyit is foglalkozunk optimalizálással, biztosan marad majd néhány kosár tele termékekkel, amelyet nem rendelnek meg a látogatók.

Szerencsés esetben a felhasználó bejelentkezett a webáruházba, és így meg lehet szólítani egy automatikus visszahívó e-maillel is. Ha nem fejezte be a vásárlást, rövid időn belül  (nagyjából egy nap) érdemes egy emlékeztetőt küldeni. Ha ennél hosszabb ideig hagyja érintetlenül a kosarát, célszerű valamilyen motiváló elemet is elhelyezni a levélben, például kedvezménnyel, ajándékkal visszacsábítani. Ezek megtervezésekor érdemes figyelembe venni azokat az indokokat, amik miatt a látogatók véglegesítik a megrendelésüket. Ha például a magas szállítási költség riasztja el őket, akkor meg lehet próbálni kedvezményes szállítással meggyőzni a vásárlás befejezéséről.

5. Tranzakciós e-mailek

Ezeket az e-maileket alapvetően nem vásárlásösztönzés céljából küldjük, de ne felejtsük el, hogy a tranzakciós e-mailek mutatják a legmagasabb megnyitási arányt. A vásárlást visszaigazoló e-maileket a címzettek több, mint 70%-a megnyitja, ezért feltétlenül érdemes kihasználni ezeket a felületet is céljaink elérésére. Megkérhetjük például vásárlóinkat, hogy ajánljanak minket ismerősüknek, kiegészítő terméket és szolgáltatást promotálhatunk, vagy akár további információval láthatjuk el őket, amivel a megvásárolt termék használatában segítünk nekik.

Booking visszaigazoló email

6. Follow-up e-mailek

A megrendelés leadását követően a vásárláshoz kapcsolódóan azonnal, vagy később is küldhetünk e-maileket. Célunk lehet például az, hogy további termékek rendelésére biztathassuk a vásárlóinkat (upsell vagy cross-sell e-mailek).

Ha van olyan termékünk, aminek jól behatárolható élettartama van (például villanykörte, fogkefe), akkor a lejárati időhöz közeledve emlékeztethetjük a vásárlókat egy e-maillel, hogy ideje újat beszerezni. Akár a vásárlási folyamat részeként is felajánlhatjuk, hogy kérjenek egy emlékeztetőt, ha olyan termékekkel foglalkozunk, amiket általában rendszeresen vásárolnak (például az élelmiszerek, kozmetikumok).

A értékesítés növelésén túl egy megrendelést követő üzenettel lehetőségünk van arra is, hogy visszajelzést kapjunk a saját tevékenységünkkel vagy a megvásárolt termékekkel kapcsolatban.

AYCM értékelj minket email

7. Életesemények

Attól függően, hogy milyen adatokkal rendelkezünk feliratkozóinkról, még személyesebbé tehetjük a kapcsolatot velük, ha névnapjuk, születésnapjuk vagy más ünnep alkalmával küldünk egy e-mailt. Ha ebben nem csak köszöntjük, hanem valamivel meg is ajándékozzuk őket, egy remek személyes motivációt adhatunk a webshopunkban történő vásárlásra.

Camaieu születésnapi email

8. Win back e-mail

Lényegesen nagyobb esélyekkel indulunk, ha a régi vásárlóinkat célozzuk, mintha teljesen újak felkutatására fordítanánk erőforrásainkat, ezért azokat a korábbi vásárlóinkat, látogatóinkat, akik egy ideje már inaktívak, érdemes valahogy visszahozni a webáruházunkba. Ennek tipikus példája, amikor e-mailben valamilyen  “különleges” kedvezményt ajánlunk fel számukra, például egy személyre szóló kupon formájában. Emellett fel lehet hívni a figyelmüket, hogy mennyi mindenről maradnak le, ha nem látogatnak el hozzánk. Például “naponta új tartalmak kerülnek fel”, “kijött a legújabb kollekció”,  és hasonló üzenetekkel emlékeztethetjük őket.

Dreamstime win back

 

A fenti néhány példából is jól látszik, hogy számos lehetőségünk van arra, hogy az e-mailt a vásárlói elkötelezettség, valamint a bevételnövelés szolgáltatába állítsuk.

Hogy kinél melyik típusok és azok kombinációi működnek jobban, az célcsoportonként és iparáganként is eltérő. Sok kísérletezéssel, teszteléssel, méréssel meghatározható az, hogy kit milyen üzenettel és mikor érdemes megcélozni, hogy a lehető legmagasabb hatékonysági fokot érjük el.