A múlt heti bejelentést követően sok helyen olvashattunk a jótállással kapcsolatos jogszabályi változásokról. Azóta a módosítások hivatalosan is megjelentek a Magyar Közlönyben, így minden részlet ismertté vált. Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértőt, a panaszkezelo.hu alapítóját kérdeztük arról, hogy a változások kapcsán mire érdemes odafigyelni az e-kereskedőknek.

A legfontosabb változás, hogy a kötelező jótállást a tartós fogyasztási cikkeknél a termék értékétől függően 1-3 év időtartamra határozták meg:

10-100.000 Ft között 1 év
100-250.000 Ft között 2 év
250.000 Ft felett 3 év

A jótállásra vonatkozó változások múlt heti bejelentésekor még nem voltak ismertek a pontos részletek. Azóta a Magyar Közlöny 2020. évi 140. számában már olvashatjuk a módosításokat. Melyek a legfontosabb változások, amire a kereskedőknek oda kell figyelniük?

Sávosan nő a jótállási idő, új termékek kerültek be a jótállásra kötelezett körbe, lesz elektronikusan kiküldhető, illetve elektronikusan elérhetővé tett jótállási jegy. A hibás termék kijavítására legfeljebb 30 nap áll majd rendelkezésre, mert utána kötelező a csere. Ha kiderül, hogy a termék nem javítható, a vételárat 8 napon belül kell visszautalni. Meglepőnek mondható újdonság, hogy a fogyasztó az igényét a cég bármelyik telephelyén, székhelyén bejelentheti. Ez meglepetésként érheti a hálózatokat, vagy a kisebb, akár a tulajdonos lakhelyére bejelentett vállalkozásokat is. Ennél persze bővebb a változások köre, de röviden így lehet jól összefoglalni.

Vannak olyan speciális termékek vagy termékkörök, amelyekre az általános kötelezettségektől eltérő szabályok, jótállási idők vonatkoznak?

Árak alapján, sávosan határozták meg a jótállási időt. A rendelet teljes szerkezete arról szól, hogy a mellékletben felsorolt termékekre kell 10.000 Ft vételár felett jótállást biztosítani. Érdemes megnézni a rendelet mellékletét! Tanulságos, hiszen sokan nem tudják, hogy jótállást kell biztosítani a napszemüvegre, az izzóra, a sporteszközökre, de új kategóriaként a mostani módosítással „érkezett” e körbe többek között a kád, a csaptelep, a zuhanykabin, a játékdrón, vagy a napkollektor is. Ám ha ezen termékek vételára meghaladja a 100.000Ft-ot, akkor már 2 év lesz a jótállási idő, ha a 250.000 Ft-ot is meghaladja, akkor már 3. Amire talán érdemes figyelni, hogy nem csak egész termékek esetében él a jótállás (lásd: laptop), hanem annak 10.000 Ft-ot meghaladó alkatrészeire is (képernyő, akkumulátor, billentyűzet, hűtő, stb.), amennyiben azokat külön is értékesíti a kereskedő.

A múlt héten a jotallas.hu-n megjelent interjúdban azt olvashattuk, hogy még nem egyértelmű, hogy a módosítás csak az új, vagy a használt termékekre is vonatkozik. A kormányrendelet egyértelmű útmutatást ad ebben a kérdésben?

Egyértelműen csak az újonnan értékesített termékekre vonatkozik kötelező jótállás Magyarországon.

Most 10-100.000 Ft-ig lesz 1 év a jótállási idő, 100-250.000 Ft között 2 éves, míg a 250.000 Ft érték feletti termékeknél 3 éves jótállási idővel számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy ha változik a termék ára (pl. árfolyam-ingadozás, árazási politika, akciók, stb.), akkor azzal változhat a jótállás ideje is? Tehát elképzelhető, hogy ha ugyanazt a terméket akciósan veszem meg, akkor 3 év helyett csak 2 éves jótállást kapok hozzá?

A kérdésben rögzített ársávok jelentek meg a rendeletben, ami nyilván igen előnyös a fogyasztók számára általánosságban. Az árak mindig az adott termék értékesítésekor alkalmazott fogyasztói árak, vagyis ha a termék eredetileg 251.000 Ft, de akciósan csak 249.000 Ft ellenében veszi meg a vásárló, akkor nyilván csak 2 éves jótállást tud érvényesíteni a termékre.

A webshopot fel kell készíteni arra is, hogy ha változik a termék ára, automatikusan kövesse a jótállási idő kijelzését?

Elvárható lenne, de eddig sajnos nem sok olyan webshopot láttam, amely a jogszabálynak megfelelő jótállási jegyet tudott volna kiállítani automatizáltan. Sokan próbálkoztak a számla hátoldalára nyomtatható jótállási jeggyel, de ezeknek is voltak hiányosságai, például a jótállási idő kezdetének meghatározása (az átvétel időpontja ugye ismeretlen, legfeljebb valószínűsíthető). Erre az új jogszabály sem kínál megoldást.

Az új szabályozás lehetővé teszi ugyanakkor az online felületről letölthető jótállási jegyet, mely annak, aki ezt korrektül kivitelezni tudja, jó megoldás. Feltételei persze vannak ennek a formának, de az első, mely szerint a jótállási jegy elérhetőségét legkésőbb a termék átvételének vagy üzembe helyezésének napján kell biztosítani, nem jelenthet kihívást a webáruházaknak.

A második, mely szerint a jótállási jegy elérését a jótállási idő teljes időszakában biztosítani kell, már egy kicsit keményebb elvárás. Ennél is több energiát fog követelni, ha az e-jótállási jegy küldésének akarunk megfelelni, mivel azt elektronikus aláírással is el kell látni.

Sok webshop küldi papíralapon a jótállási jegyet, így nekik is figyelni kell arra az új rendelkezésre, amelynek alapján a papíralapú jótállási jegyet bélyegzővel és aláírással kell ellátni. Eddig ez nem volt elvárás.