Az Ecommerce Hungary álláspontja szerint a webshopok, azaz a csomagküldő internetes kereskedelmi szolgáltatást nyújtó vállalkozások kisebb kivételekkel zavartalanul működhetnek március 22-ig.

A március 5-én megjelent Kormányrendelet szövege szerint a vásárlók a március 8-tól március 22-ig hatályban levő intézkedések fennmaradtáig is zavartalanul intézhetik kisebb-nagyobb bevásárlásaikat az interneten. Ez egyaránt vonatkozik a futárcégek igénybevételével és a személyes átvételi pontokon megtörténő kézbesítésekre is. Csányi Zoltán, az Ecommerce Hungary alelnöke kiemelte, hogy a megfelelő egészségügyi előírások betartásával megvalósuló személyes átvételek akár az átvételi pontokon, akár egyes, amúgy zárva levő üzletekben nem jelentenek számottevő járványügyi kockázatot. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy egyes átvevő pontok (üzletek, szolgáltató helyiségek) elképzelhető, hogy zárva lesznek március 22-ig, ezért arra kérte a vásárlókat és a webshop-üzemeltetőket is, hogy folyamatosan tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

Csányi Zoltán hozzátette: “Az egyesület és az egész magyar e-kereskedelemi szektor együttérez a most bezárt üzletek munkatársaival, üzemeltetőivel és azt kívánjuk, hogy kollégáink minél előbb tágra nyithassák üzlethelyiségeik kapuit a náluk vásárló vevők előtt.”

Mint ismeretes, Magyarország Kormánya március 4-én jelentette be, hogy a megbetegedések egyre növekvő száma miatt szigorít a meglévő járványügyi korlátozásokon, és az általános iskolák illetve az óvodák bezárásán kívül a legtöbb üzlet és szolgáltató sem maradhat nyitva a következő 2 hétben. Ez alól kivételt képeznek többek között a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek, a patikák, a benzinkutak, a dohányboltok, valamint a munkavégzéshez nélkülözhetetlen eszközöket, termékeket (alkatrészeket, építőanyagokat, stb.) értékesítő boltok, illetve az egészségügyi, állatorvosi szolgáltatók, az elvitelre készételt árusító éttermek, szervizek és egyéb, nélkülözhetetlennek ítélt tevékenységet végző cég. A rendelet teljes terjedelmében a Magyar Közlöny 2021. évi 36. számában olvasható.