[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1561106472809{margin-bottom: 50px !important;}”]Az ember vizuális lény. Az agynak továbbított információ 90%-a a látottakon alapul, és ezeket az információkat kb. 60 000-szer gyorsabban dolgozza fel az agyunk, mint bármilyen más beérkező információt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]A legtöbb ember számára leginkább a látottak számítanak, és ez alól a vásárlóid sem kivételek. Lehet, hogy nem tudatosul bennük a vállalkozásod arculatának színsémája, vagy nem nyűgözi le őket a gondosan kiválasztott CTA gomb árnyalata, de a tudatalattijukban minden esetben reagálnak rá valahogy. A webshophoz választott színeknek közvetlen érzelmi hatása lesz a webhely látogatóira és vásárlóira.

A vásárlóknak legfeljebb 90 másodperc kell ahhoz, hogy ítéljenek rólad és a termékeidről. Ez különösen igaz az online vásárlásra, hiszen ebben az esetben a felhasználók nem használhatnak a szemükön kívül más érzékszervet a döntéshozatalhoz.

Az emberi szem körülbelül 10 millió színt tud megkülönböztetni, így a brand színpalettájának összeállítása egy vállalkozás számára laikusként lehetetlen küldetést jelenthet.
Nem segít az sem, hogy a színek alapvetően csak a képzeletünk pigmentjei – minden ember egy kicsit másképp látja őket. Nem csoda, hogy a fehér / arany vs. kék / fekete dressgate-nek több, mint 4,4 millió tweetje lett 24 óra alatt.

De ne aggódj – vannak mögötte tudományágak, amik segíthetnek a döntésekben! Éppen ezért nézzük át a színelméletet, a színpszichológiát, és azt, hogy hogyan tudnak ezek segíteni abban, hogy a legjobbat hozd ki az e-kereskedelemből.

A tudomány és a művészet a színeket aszerint vizsgálja, hogyan érzékeljük és alkalmazzuk azokat. A színelmélet arra törekszik, hogy logikai struktúrát hozzon létre a színek használatával, és mindez a jól ismert színkerékkel kezdődik.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Színkerék

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]A színkerék egyszerű módja a színek közötti kapcsolatok megértésének. A világszerte a művészeti osztályok falain lógó hagyományos színkerék 12 színt tartalmaz.

A kerék elsődleges színei a piros, sárga és a kék, és ezek keveréseként másodlagos színek (narancs, zöld, lila) létrehozására nyílik lehetőség. Az elsődleges és másodlagos színek keverésével pedig harmadlagos színeket kapunk (vöröses narancs, narancsos sárga, sárgás zöld, kékes zöld, kékes lila és vöröses lila).[/vc_column_text][vc_single_image image=”6692″ img_size=”” alignment=”center” css=”.vc_custom_1559911554470{margin-top: 20px !important;margin-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Árnyalatok

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]A felül ábrázolt színkerék csak tiszta színeket jelenít meg.

Ha csak ennyi szín létezne a világon, akkor nagyon egyszerű helyzetben lennénk, a cikk is gyorsabban elkészült volna, és nem mellesleg sokkal unalmasabb stílusok születnének a brandek és weboldalak kapcsán is.

Tiszta színek árnyalása:

 • tiszta szín = szín (hue)
 • tiszta szín + fehér = világos árnyalat (tint)
 • tiszta szín + szürke = szürke árnyalat (tone)
 • tiszta szín + fekete = sötét árnyalat (shade)

A mindennapi életünkben nem találkozunk sok tiszta színnel, így az emberi szem sokkal kellemesebbnek látja azokat a színeket, amik árnyalatokat tartalmaznak. Amikor egy árnyalatot adunk a tiszta színhez, ugyanaz a szín marad, csak világosabb, sötétebb, vagy kevésbé élénk megjelenésében látjuk viszont. Tehát ez a folyamat nem befolyásolja a színkerék pozícióját, de minden variáció teljesen más érzést idézhet elő, vagy más üzenetet közvetíthet.

Például a szürke vagy fehér árnyalat használatával pasztell színeket kapunk, amik a nyugalomhoz és a békéhez kapcsolódnak. Nem csoda, hogy az utazási irodák, amelyek a belső én megtalálására összpontosítanak, olyan pasztell színű sémákat állítanak össze, amelyek ennek pont megfelelnek.
Az sötét árnyalatok viszont kifinomultságot, tapasztalatot és bizalmat sugároznak, így gyakran olyan helyeken láthatóak, ahol csúcsminőségű termékekkel foglalkoznak, és magas árszínvonalú vásárlókat szeretnének vonzani.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6711″ img_size=”medium” alignment=”center”][vc_column_text]Természetesen ezek nem csak egy-két szín kiválasztására vonatkozó tanácsok. A színpalettán létre kell hoznunk egy rendszert, és ez az, ahol a színharmónia elmélet segíthet a megfelelő színek kiválasztásában.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Színharmónia

[/vc_column_text][vc_column_text]A színharmónia a színek kombinációjával foglalkozik. A színek keverésének számos módja létezik, de néhány technikát gyakrabban használnak, mint másokat:

 • Monokróm – egyszínű színárnyalatok, árnyalatok és tónusok, pl. sárga-zöld
 • Analóg – árnyalatok, amelyek egymás mellett vannak a színkeréken, pl. sárga és narancsos sárga és narancs
 • Kiegészítő komplementer – ellentétek a színkeréken, pl. vöröses lila és zöldes sárga
 • Split komplementer – a színkeréken bármely szín + két szín, amely kiegészíti a kiegészítő színét, pl. sárga és vöröses lila, kékes lila
 • Triád – bármely három szín egyenletesen elosztva a keréken, pl. zöld, narancs, lila
[/vc_column_text][vc_single_image image=”6710″ img_size=”medium” alignment=”center” css=”.vc_custom_1559913794873{margin-top: 20px !important;margin-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]Ha összeállítottuk a színsémát, a benne szereplő színeknek harmonikusnak kell lenniük, hogy azt tükrözze, amit az ügyfeleinkkel láttatni szeretnénk és úgy reagáljanak rá, ahogyan mi kigondoltuk.

A szöveg méretének változása vagy a színek eltolódása azt jelzi, hogy valami ott kiemelt figyelmet érdemel. A világosabb és sötétebb szekciók, amelyek szöveges információval rendelkeznek, a kontrasztnak köszönhetően automatikusan felhívják a vásárlók figyelmét a fontos dolgokra.
A kutatások
azt mutatják, hogy az ügyfelek nagyobb valószínűséggel emlékeznek a kontextustól eltérő megjelenésre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Például a Kvell internetes lakberendezési áruház webes tervezői egyértelműen kihasználták a színelméletet és a webdesign legújabb trendjeit. Az oldaluk minimalista, és a szem azonnal a legfontosabb termékeikre fókuszál.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6857″ img_size=”large” alignment=”center” css=”.vc_custom_1560766751798{margin-top: 20px !important;margin-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]Szerencsére rengeteg eszköz áll rendelkezésre, amelyek megkönnyítik a lehetséges színkombinációk közül a választást. Azonban amikor az e-kereskedelemről van szó, a megfelelő színek kiválasztása nem csak művészi választás, hanem üzleti döntés is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Színek az e-kereskedelemben és a márkaépítésben

[/vc_column_text][vc_column_text]Most, hogy átrágtuk magunkat az összes technikai zsargonon, itt az ideje, hogy az e-kereskedelem szempontjából nézzük meg a színeket. A Kissmetrics szerint a színek 80%-kal növelik a márka beazonosíthatóságát, és ez közvetlenül kapcsolódik a fogyasztói bizalomhoz. Gondolj csak a Coca-Cola-ra vagy a Starbucksra, és a színeik azonnal beugranak. A Kissmetrics arra a következtetésre jutott, hogy a vásárlók 52%-a nem tér vissza az oldalra, ha az általános megjelenés nem egyezik a brand arculatával.

A színek fontosak, de hogyan lehet használni őket a konverzió növelése érdekében?

A színek pszichológiájával

A színpszichológia azt vizsgálja, hogy a színek hogyan befolyásolnak bennünket, ezért könnyű megérteni, hogy miért olyan kiemelt téma ez az e-kereskedelem világában (is), különösen hogy egy weboldal milyen színpalettát használ. Ez is ellentmondásos téma, mivel a kulturális különbségek, a nemek szerinti preferenciák, és sok minden más is meghatározza, hogy mit érzünk egy-egy színnel kapcsolatban. Problémát jelent az is, hogy nincs sok kutatás az e-kereskedelmi webhelyek színeivel kapcsolatban, de egyre több az adat és a következtetés.

A Hubspot egy A/B tesztelést két különböző színű CTA gomb alapján végzett el, és kiderült, hogy a piros gomb konverziója 21%-kal felülmúlta a zöldét. Ennek egyik lehetséges magyarázata az, hogy a piros szín izgatja az embereket és sürgős teendőkkel azonosítják azt, míg a zöld ellazítja, és relaxálja őket. Minden színnek vannak bizonyos jellemzői, amelyekhez köthetőek, és a színek pszichológiája a marketingben megpróbálja bemutatni, hogyan kell őket hatékonyan használni. Íme néhány népszerű, színekre vonatkozó általános asszociáció:

 • Kék – béke, nyugalom, biztonság
 • Lila – bölcsesség, tisztelet
 • Narancs – izgalom, barátságosság, olcsó
 • Sárga – nap, nyitottság, tevékenység
 • Fekete – hatalom, stabilitás, intelligencia
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1561101020266{margin-top: 30px !important;}”]Nézzük meg példaként a Lipton Ice Tea weboldalát: [/vc_column_text][vc_single_image image=”6705″ img_size=”full” alignment=”center” css=”.vc_custom_1559912276886{margin-top: 20px !important;margin-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]Úgy döntöttek, hogy minden sárga, kék és piros színben fog pompázni (triadikus színskála szerint). A sárga szín a napot, a nyitottságot és az aktivitást fejezi ki. Ugye el tudjátok képzelni, ahogy egy forró nyári napon egy parkban egy finom, hideg jeges teát kortyolgattok?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Az e-kereskedelem gyakori színei:

[/vc_column_text][vc_column_text]
 • Piros:
  Izgalom:
  A piros egy olyan elsődleges szín, amely főként a sürgős, halaszthatatlan dolgokhoz kapcsolódik.
 • Rózsaszín:
  Romantikus és nőies:
  Ez a szín, amit a nők és a lányok leggyakrabban a nőies vonzerőhöz társítanak. Ezt a színt a puhaság és a nyugalom érzésére használják.
 • Lila:
  Kreatív és bölcs:
  A lila nyugtató színként funkcionál a vásárlás során. Ez a szín gyakran a kreativitásra és a képzeletre utal, ami különösen hatékony ahhoz, hogy a vevő úgy érezze, hogy egy termék luxus kategóriás vagy művészi kivitelű.
 • Kék:
  Megbízható és erős:
  A kék egy nyugodt szín, amit a bizalom és a biztonság érzéseinek felkeltésére használhatunk. Ez az oka annak, hogy sok banknak és vállalkozásnak ez az alapszíne.
 • Zöld:
  Békés és egészséges:
  Ez a szín a legjobb, ha nyugalmat szeretnénk sugározni. Természetet, egészséget és pénzt társít vele a képzelet. A zöld színt a dolgozza fel legegyszerűbben a szem, és segít a vásárló megnyugtatásában.
 • Szürke:
  Kiegyensúlyozottság és innováció:
  A szürke színről a technológiára asszociálunk, és jó okunk van rá. Jól használható a semlegesség, az innováció és a szakértelem szimbolizálására.
 • Fekete:
  Teljesítmény és józanság:
  A fekete kiváló árnyalat lehet azon e-kereskedelmi szakemberek számára, akik a luxuscikkeket szeretnének forgalmazni. Ez egy erős szín, amely érzelmek széles skálájára hatással van.

 

A színek nem csak adott érzelmeket válthatnak ki az ügyfelekben, hanem bizonyos típusú vásárlókat be is vonzhatnak. Az impulzív vásárlók érdekében a mély piros-narancssárga színt tudjuk használni, de fekete és királykék is használható az esetükben. Ezeket a színeket leggyakrabban gyorséttermekben, áruházakban, és készletkisöprési akciókban látjuk.

Az árérzékeny vásárlók megcélzásához használjunk sötétkéket, hogy támogassa azokat a vásárlókat, akik biztonságra vágynak, és kombinálhatjuk pl. a relaxáló zöld színárnyalatokkal. Ezt jellemzően a bankok és a nagyobb áruházak választják. A hagyományos, fizikai boltban vásárlók számára a rózsaszín és az égszínkék működik a legjobban, ezért ezeket a színeket elsősorban ruházati üzletekben használják.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6734″ img_size=”medium” alignment=”center” css=”.vc_custom_1559916155202{margin-top: 20px !important;margin-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]Hogyan döntsük el, hogy mely színek illeszkednek a saját boltunkhoz?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ismerd meg a közönséget

[/vc_column_text][vc_column_text]Csakúgy, mint bármely más marketing stratégia esetén, először is meg kell nézni a terméket / szolgáltatást, és hogy milyen célcsoportnak szeretnéd értékesíteni. Ebből a szempontból a szín a márka identitásának fontos kulcsa.

Bebizonyosodott, hogy az ügyfelek figyelembe veszik, hogy a termék hogyan harmonizál a márka megjelenésével – a választott színeknek azt kell képviselniük, amit eladnak. Ha a fő fókuszcsoport az organikus ételek, akkor a zöld vagy a barna árnyalat lesz valószínűleg a helyes irány, míg az élénk rózsaszínnek nem lenne értelme, és egy eléggé félrevezető lenne.

Hasonlóképpen, ha azt tervezed, hogy cuki fehérnemű szetteket értékesítesz az áruházadban, akkor valószínűleg nem kell mindent katonai zöld színekkel megjeleníteni.

Számolni kell a kultúrák szerinti eltérő színérzékeléssel is. Németország például az egyik legnagyobb e-kereskedelmi piac Európában, így jó példa lehet arra, hogy a nyugati világ többsége a napra asszociál a sárgáról, a németeknek a sárga az irigység színe. Más kultúrák, más-más színeket emelnek ki érzelmeik kifejezésére. A lengyeleknél pl. a lila szín a harag, az irígység és a féltékenység színe, míg az amerikaiak ezekre az érzelmekre a zöld, piros és fekete színeket jelölték meg válaszul, majd az orosz minta némi kiegyenlítődést mutat, mivel ők tipikusan európai és amerikai válaszokat is adtak, náluk a fekete, lila és a sárga színről asszociálnak az említett érzelmekre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nézd meg a versenytársakat

[/vc_column_text][vc_column_text]Soha nem baj, ha szem előtt tartod, hogy a versenytársaid mivel próbálkoznak. Egy új vállalkozásnál lehetőséged van arra, hogy akár az egész iparág bevett gyakorlataihoz csatlakozz (vagy ellenkezőleg – ne csatlakozz). Például, ha a versenytársaid narancssárga logókat használnak, akkor előnyös lehet, ha lilával kitűnsz a tömegből. Ugyanakkor a saját területére jellemző szín kiválasztásával könnyen összekapcsolhatod üzleti tevékenységedet az egész iparággal. A Te döntésed, hogy milyen módon akarsz érvényesülni.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6736″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Ne feledd, hogy mindenki bedobhat valamit az internet nagy ötletdobozába! Garantált, hogy nem minden ötlet lesz sikeres vagy akár távolról is jónak nevezhető, de mindig lesz valami, amit nyugodtan el lehet távolítani a bedobott ötletek közül. A felsorolt példák segítséget nyújtanak, ha valami újba dologba szeretnénk fogni, megújítanánk idősödő arculatunkat, vagy csak néhány hasznos tippet találni.

Van az interneten tonnányi hely, amelyek bemutatják a legjobb és legrosszabb weboldalakat, de általában minden nap látunk példát a jó, a rossz és a csúf oldalakra is.

Íme néhány, amit a közelmúltban észrevettünk:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pozitív példák:

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6737″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559917945411{margin-bottom: 20px !important;}”]https://www.carolinaherrera.com/[/vc_column_text][vc_single_image image=”6738″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1561101349397{margin-bottom: 20px !important;}”]https://bellroy.com/[/vc_column_text][vc_single_image image=”6739″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559918099070{margin-bottom: 20px !important;}”]https://www.etq-amsterdam.com/[/vc_column_text][vc_single_image image=”6741″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559918234293{margin-bottom: 20px !important;}”]https://shwoodshop.com/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Negatív példák:

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6742″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559918391654{margin-bottom: 20px !important;}”]http://www.chestertourist.com/[/vc_column_text][vc_single_image image=”6743″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559918488721{margin-bottom: 20px !important;}”]http://www.arngren.net/[/vc_column_text][vc_single_image image=”6744″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559919109633{margin-bottom: 20px !important;}”]https://www.lingscars.com/[/vc_column_text][vc_single_image image=”6745″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1559919213329{margin-bottom: 20px !important;}”]https://jamilin.com/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1561108216053{margin-bottom: 20px !important;}”]Most, hogy egy csomó ismeretet szereztél, ne felejtsd el a legfőbb dolgot a designnal és a színekkel kapcsolatban – soha ne általánosíts. Tudni, hogy a kék megnyugtatja az embereket, és a piros izgatja őket, hasznos lehet, de semmi nem ér annyit, mint a gyakorlat és a kontextus, hogy a megfelelő színeket és formákat válasszuk.

A színpszichológia sajnos nem mágia, amely azonnal bevonzza az ügyfeleket és eladja terméket. Értékeld ki a márkád arculatát, próbálgasd a színeket, és nézd meg, mi az ami nálad működik. Végül is, a választás szubjektív. Például a Facebook azért kék, mert Mark Zuckerberg vörös-zöld színtévesztő.

Az e-kereskedelem optimális színe tehát nem egy mindenre ráilleszthető általános választás, még akkor sem, ha ágazatokra bontjuk. Amikor egy webshopot építünk, a színek hatékony eszközök lehetnek hozzáértő kezekben, de a nyomon követés és az utólagos vizsgálat nagyon sokat számít a végén.

Végtére is, a siker sem egyetlen színből származik.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1561101519538{margin-bottom: 25px !important;}”]A cikk a következő angol nyelvű írások felhasználásával készült, aktualizálásokkal, kiegészítésekkel:
Color Psychology in Ecommerce and Branding
Color Psychology and How to use it in E-commerce
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]