A szigetország és az Unió közti oda-vissza irányú tranzakciókat novembertől 1,29%-os díjjal terhelik majd – írja a BBC.

Az emelés oka természetesen nem más, mint a Brexit: mivel az Egyesült Királyság többé már nem része az Európai Gazdasági Közösségnek, a fintech cég úgy döntött, nem biztosítja tovább az ide vagy innen történő kifizetéseknél az EGK tagállamokból származó felek közötti szokásos 0,5%-os díjat. Az emelést a felmerülő extra költségekkel indokolták.

A nemzetközi díjak “egyszerűsítése”

A díjemelés először egy aug. 23-i bejelentés kapcsán került szóba, amikor is a PayPal közölte, elérhetővé teszi a Bitcoinnal való kereskedést a brit ügyfelek számára, de fizetésre továbbra sem lehet azt használni. A részletek viszont nem voltak nyilvánosak szeptemberig, amikor is az említett új díjazás bevezetését közzétették. Akkor a cég a következőképpen aposztrofálta az emelést:

“Ez egy erősen versenyközpontú piac, és ez a változtatás egyszerűbbé teszi a vállalkozások számára a PayPal árazásának összehasonlítását más szolgáltatókéval, és az általunk nyújtott szolgáltatások értékének méltányolását.”

Persze ebben az is benne van, hogy több nagy kártya- és pénzügyi szolgáltató – többek között a VISA és a Mastercard is – tervezte, vagy akkorra már be is jelentette hasonló tranzakciós jutalékainak emelését, így a PayPal valóban nem az egyetlen, aki a kialakult helyzetben áthárítja extra költségeit a felhasználókra. A világ egyéb országaira érvényes 1,99%-os tranzakciós díjhoz képest pedig még így is jóval alacsonyabb ez a ráta.

Az érdekvédelem erősebb támogatást szorgalmaz

Az egyesült királyságbeli Kisvállalkozások Szövetsége (Federation of Small Businesses – FSB) máris szót emelt a díjemelések ellen: szerintük a platform bármilyen díjának növelése nem elfogadható a brit kisvállalkozók számára. „Az év eleje óta körülbelül minden negyedik kisvállalkozó abbahagyta az EU-ba irányuló exportot, többek között az EU-beli ügyfeleknek történő értékesítés költségeire hivatkozva.” – mondta el Martin McTague alelnök.

Az elmúlt három hónapban a kis exportőrök valamivel több mint 40%-a nyilatkozott úgy, hogy csökkent az exportjuk mértéke. „Erősebb támogatást várunk el a kisvállalkozók felé a kormány részéről, ideértve a KKV-k Brexit-támogatási alapjának újraindítását, és a Kiállítási Támogatási Program (Tradeshow Access Programme) megújítását.” – tette hozzá McTague.