A Google folyamatosan hangsúlyozza, hogy a felhasználói élmény – és ezzel együtt a  rangsorolási szempontok – egyik fontos tényezője a weboldalak betöltési sebessége. Ennek a folyamatos ellenőrzésére és fejlesztésére számos eszközt is biztosítanak, ugyanakkor ezen eszközök eredményei között pont a sokszínűség miatt néha előfordulnak egymásnak ellentmondó eredmények is.

Az egyik ilyen ellentmondás feloldására szolgál a PageSpeed Insights rendszerét érintő változás, amelynek elemzési hátterét és riportjait mostantól a Lighthouse biztosítja. Az átalakítás után a fejlesztők és üzemeltetők ugyanazokat a teljesítményadatokat és optimalizálási javaslatokat kaphatják meg, függetlenül attól, hogy a webes felületen, parancssorból, vagy a böngésző fejlesztői eszköztárából indítják el az ellenőrzéseket.

Lighthouse és PageSpeed Insights
Példa riport a Google Webmaster Central Blogról

A PageSpeed Insights az 5-ös verziószámtól kezdve egyesíti a Chrome User Experience Report (CrUX), valamint az összes, korábban csak a Lighthouse-ban elérhető elemzés (Performance, Progressive Web App, Accessibility, Best Practices, SEO) eredményeit.

A PageSpeed Insights API korábbi verzióinak támogatása hat hónap múlva szűnik meg.