Augusztus elején a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az eredeti menetrendje szerint közzétette a kiskereskedelmi adatokat. Sok örömre nincs ok, a statisztikák szerint több mint tizedével esett vissza a forgalom. Egészen pontosan: a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal ugyan nőtt az előző hónaphoz képest, viszont 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. De nem ez az egyetlen friss, elgondolkodtató adat.

2023. júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – írta közleményében a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 24,2 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. 2023. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

2023. júniusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

 

  • Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 8,3 százalékkal visszaesett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,2 százalékkal mérséklődött.
  • nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletekben 4,0 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben lényegében nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,9, a használtcikk-üzletekben 5,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 12 százalékkal kisebb lett.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,5 százalékkal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 24,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal mérséklődtek.

2023. júniusban:

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1560 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2023. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az alábbi tételek láthatók:

  • a kiskereskedelem forgalmának volumene 10,3 százalékkal kisebb lett.
  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,5 százalékkal visszaesett,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0 százalékkal visszaesett,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 22 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.