Az eMAG tulajdonában lévő gyorspostaszolgálat hamarosan az ország egész területét le fogja fedni a szolgáltatásaival.

Tovább bővíti magyarországi tevékenységi körét a 2000-es évek közepén alapított, bukaresti központú Sameday: a vállalat tervei szerint július végére már nem csak Budapesten és a főváros agglomerációjában, hanem az ország egész területén vállal majd gyorspostai kézbesítést.

A Sameday az első román gyorspostaszolgálat, amely az ország határain túlra is kiterjesztette tevékenységét, és a jövőben Európában egyre nagyobb piaci részesedést kíván szerezni ‒ mondta a vállalat alapítója és ügyvezető igazgatója, Lucian Baltaru.
„Bár cégünk az elmúlt években jelentős növekedésnek indult, továbbra is a kezdeményezőkészséget és a bizalmat előtérbe helyező vállalkozói gondolkodásmód jellemző rá” ‒ nyilatkozta a Sameday vezetője. „A vállalat organikus fejlődése során a magyarországi terjeszkedés jelenti a következő logikus lépést. Az a célunk, hogy Magyarországon is a romániaihoz hasonló, hatékonyan, kiszámítható szállítással működő, és az ügyfelek igényeit maximálisan kielégítő kézbesítési hálózatot építsünk ki.” – tette hozzá.

A Sameday néhány év alatt jelentős piaci szereplővé vált Romániában: a cég 2014-ben még csupán 23 főt foglalkoztatott, az éves árbevétele pedig 6,8 millió lej (mintegy 460 millió forint) volt. 2019-ben azonban már 550 főnek biztosított munkát, a forgalma pedig meghaladta a 165 millió lejes (nagyjából 11,7 milliárd forintos) összeget, ami 2020-ban, az online kereskedelem robbanásszerű növekedésének köszönhetően megduplázódott.

A vállalat tavaly májusában fogott hozzá a magyarországi piac alapos felméréséhez, augusztusban pedig megkezdte a fejlesztéshez szükséges infrastruktúra kiépítését. Decemberre már mintegy 80 automata csomagátvételi ponttal rendelkezett hazánkban, ahová az év végéig több mint 30.000 rendelést kézbesítettek ki a szállítók. Ezekbe az Easybox automatákba a legnagyobb magyarországi webáruház, az eMag árucikkei mellett az Extreme Digital és a Fashion Days termékei is megrendelhetők. A Sameday jelenleg 162 automatát üzemeltet Magyarországon. A vállalat tervei szervei szerint ez a szám a 2022-es év első felére az ezret is eléri majd, és háztól házig történő kiszállítást is kínál ügyfelei részére.

„A gyorspostai szolgáltatások magyarországi piaca hagyományosnak mondható, ugyanakkor roppant kiélezett verseny zajlik a szolgáltatók között. Ezt tanulmányozva sikerült felfedeznünk olyan lehetőségeket, amelyeket technológiai alapú üzleti modellünknek köszönhetően sikeresen kiaknázhatunk” ‒ nyilatkozta Lucian Baltaru.