A katalóniai Munkaügyi Minisztérium egy új jogszabály elfogadása előtt áll, amely szabályozná és korlátozná a házhoz szállítások lehetséges kézbesítési időpontjait. A futárok időkeretbe szorításával a kormányzat a fizikai és az online üzletek közötti versenyt szeretné korlátozni – írta meg az Ecommerce News.

A tervezett jogszabály szerint az online kereskedők csak olyan időpontokra vállalhatnának kiszállítást, amikor a fizikai üzletek is nyitva tartanak. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a csomagokat egy napi maximum 12 órás idősávban, ősztől tavaszig maximum este 9 óráig, nyáron maximum este 10 óráig kézbesíthetnék a megrendelők otthonába. A szabályozás tiltaná a hétvégi, különösen a vasárnapi házhoz szállítást is.

Spanyolországban az e-kereskedelem volumene jelentősen növekedett az elmúlt két év során, amelynek hatása Katalóniában is érezhető. Az online értékesítés 28%-kal nőtt, ami így nagyjából 66 millió kiszállítást jelent. Ezen felül az összesen majd 80 millió online tranzakció kb. 11%-ában a vevők visszaküldik a megrendelt termékeket, ezzel plusz terhet róva a logisztikai láncokra.

A Munkaügyi Minisztérium álláspontja szerint ez a piaci környezet egyre nagyobb nyomást helyez a futárszolgálatokra, ugyanakkor árt a fizikai boltoknak, akik nem tudják tartani a lépést a vásárlók elvárásaival és igényeivel. A tervezett jogszabállyal ezt a kettős hatást szeretnék korrigálni. Amennyiben a tervezetet elfogadják, az kiszállító cégeket kötelezhetik arra, hogy környezetbarát járműveket használjanak, a raktárakban és úgynevezett “dark store”-okban dolgozó munkavégzést is jobban tudják szabályozni, valamint Katalónia egyes önkormányzatai is lehetőséget kapnak rá, hogy saját hatáskörben szabályozzák a területükön a kiszállítások rendjét.

A szóban forgó jogszabály egy nagyobb szabású koncepció eleme, amely a 2022 és 2025 közötti időszakra ütemezett akcióterv keretében egy 150 millió eurós költségvetésű programmal támogatná az e-kereskedelmet Katalóniában, miközben párhuzamosan erősítené a helyi, fizikai üzlettel rendelkező kereskedőket is. A várakozások szerint ez az új szabályozás 2023-tól léphet életbe, azonban más intézkedések hatása már korábban is észlelhető lesz ezen a piacon: Barcelona például az idei év nyarától különadót vet ki az Amazontól rendelt, és ezen a területen kézbesített csomagokra.