Feloldották a Mall.hu magyarországi raktárának zárolását a hatóságok, ezzel megszűntek a vizsgálat miatti korlátozások az internetes áruháznál. A webáruházat üzemeltető Internet Mall Hungary Kft. ellen nem indult büntetőeljárás, a társaság nem követett el törvénytelenséget – tudatta közleményében a Mall.hu.

A webáruház fennakadás nélkül üzemel, a vevők jelenleg is vásárolhatnak, a kiszállítások a magyarországi raktárból zökkenőmentesen működnek, az átvételi pontok is elérhetőek, ezek nyitva tartását a Black Friday akcióra tekintettel meghosszabbították.

A Mall.hu november 14-én jelentette be, hogy telephelyét a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV), valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai ellenőrzik egy munkavállalójuk tevékenysége kapcsán, ezért a megrendeléseket nem tudják teljesíteni. Hozzátették: mindenben együttműködnek a hatóságokkal annak érdekében, hogy a nyomozást mielőbb megnyugtatóan lezárhassák.

A NAV másnapi közleménye szerint országos akciót hajtottak végre az NNI-vel közösen, hogy felszámoljanak egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezetet, amely 4,5 milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul. Az akció során, melyben több százan vettek részt, mintegy 1,5 milliárd forint értékű vagyont foglaltak le és zároltak.

A Fővárosi Törvényszék november 20-án közölte, hogy az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt két gyanúsított előzetes letartóztatását rendelték el. A nyomozás még tart, a végzés nem jogerős.

A Mall.hu másnapi tájékoztatása szerint a letartóztatottak nem köthetők a Internet Mall Hungary Kft.-hez. Az ügyben ismereteik szerint egyetlen olyan gyanúsított van, aki a Mall.hu-t üzemeltető cég munkavállalója, aki a nyomozás jelenlegi szakaszában rendelkezésre álló jegyzőkönyvek szerint az elkövetési érték elenyésző részével terhelt, és szabadlábon védekezik.

Azt is közölték: az Internet Mall Hungary Kft. semmit nem tudott a nyomozó hatóság feltételezéséről, miszerint a gyanúsítottakhoz köthető beszállítók az árukat egy cégláncolaton keresztül úgy szerezték be, hogy az unió területéről származó és belföldön értékesített áruk után az áfát nem vallották be. A vállalatot az eljárásban nem szembesítették egyetlen olyan adattal sem, mely ezt az állítást cáfolná.

A Mall.hu közleménye szerint a feltételezett bűncselekmény során a cég sem termékhez, sem pénzhez nem jutott hozzá. A webáruház 12 éve van jelen a magyar piacon, a kft. működését nemzetközi könyvvizsgáló cégek auditálták, jogszerűen és transzparensen tevékenykedik, és sokkal inkább áldozata, mint haszonélvezője az esetlegesen megvalósított bűncselekménynek.

ÁFA-csalással vádolják a gyanúsítottakat

A Budai Központi Kerületi Bíróság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt rendelte el a két gyanúsított előzetes letartóztatását. A Bíróság szerint jelentések, házkutatásról és lefoglalásról készült jegyzőkönyvek is alátámasztják, hogy a gyanúsítottak vezető szerepet játszottak egy olyan cégláncolat működtetésében és irányításában, amely az EU területéről származó, majd belföldön értékesített árucikkek után az áfát nem vallotta be, illetve nem fizette be.

A még folyamatban lévő nyomozás jelenlegi adatai szerint a gyanúsítottaknak nem is volt legális jövedelmük, elsősorban bűncselekményből szerzett haszonból éltek. Egyikük büntetett előéletű, a gyanú szerinti bűncselekményeket is felfüggesztett börtönbüntetés és pártfogói felügyelet, valamint további két büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Ezért a bíróság szerint tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A végzés nem jogerős – olvasható a törvényszék közleményében.

Forrás: MTI