A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a gymbeam.hu fitnesz-webáruházat üzemeltető szlovák vállalkozással és annak magyarországi leányvállalatával szemben. A cégek ugyanis valószínűleg megalapozatlan egészségre vonatkozó állításokkal, esetenként gyógyhatás-ígéretekkel, megtévesztő árfeltüntetéssel, továbbá a forgalmazáshoz szükséges bejelentési kötelezettség teljesítése nélkül árusítják egyes termékeiket – áll a GVH közleményében.

A nemzeti versenyhatóság álláspontja szerint a GymBeam s.r.o. és a Gymbeam Hungary Kft. vélhetően több szempontból is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a hazai fogyasztókkal szemben.

A hatóság gyanúja szerint a vállalkozások valószínűleg megtévesztő, az uniós ágazati szabályok értelmében nem engedélyezett egészségre vonatkozó állításokat, illetve bizonyos termékek esetében tiltott gyógyhatás-állításokat alkalmaznak.

Szintén jogsértőek lehetnek a termékek árának feltüntetésével kapcsolatos egyes gyakorlatok, így például akciós árak benyomását keltő összehasonlító árak alkalmazása.

A hasonló esetek jövőbeli elkerülése érdekében a GVH oktatóvideóval támogatja a kereskedőket a jogszerű árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatban, hogy a fogyasztók könnyebben mérlegelhessék az ígért kedvezményeket.

A webáruház emellett vélhetően elhallgatta a fogyasztók elől, hogy biztosítja-e – és ha igen, miként – hogy az oldalon közzétett fogyasztói értékelések olyanoktól származzanak, akik ténylegesen használták vagy megvásárolták a terméket. Ezen, május vége óta élő jogszabályi követelményre a GVH már többször felhívta a figyelmet annak érdekében, hogy a fogyasztói vélemények hiteles információforrásként szolgálhassanak a többi vásárló számára.

A GVH mindezek mellett azt gyanítja, hogy a cégek egyes étrend-kiegészítőiket nem jelentették be a forgalmazás megkezdését megelőzően a gyógyszerészeti hatóságnál, így azokat valószínűleg jogszerűtlenül, ezáltal a fogyasztókat megtévesztve forgalmazzák.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértéseket elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.