Az új forgalmiadó-szabályozás megkönnyíti majd a más EU-országokba értékesítő e-kiskereskedők életét és számos visszaélésnek szab gátat. Ahelyett, hogy a kereskedőknek minden egyes EU-tagállamban külön nyilvántartásba kellene vetetniük magukat, a jövőben egyetlen ÁFA-visszaigénylést nyújthatnak majd be az egész Európai Unió területére kiterjedően. Ezt egy egyszerűen kezelhető, minden tagország nyelvén elérhető online felületen lehet majd megtenni. Az új adószabályok 2019-től és 2021-től lépcsőzetesen lépnek hatályba.

Az új szabályozáscsomag 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozásoknak, a tagállamok pedig mintegy 7 milliárd euróval több áfabevételhez juthatnak annak köszönhetően. Az ÁFÁ-t megfizetni minden esetben a végfelhasználó országában kell majd, ez az adóbevételek igazságosabb elosztását hivatott biztosítani a tagállamok között. Az új rendszer egyúttal végre rendezi a nagy nemzetközi online piacterek adózási helyzetét attól függetlenül, mely országban működnek hivatalosan a mögöttük álló vállalatok. Az új szabályok továbbá 2021-től egy lépésben eltörlik a 22 eurós áfamentességi értékhatárt a harmadik országokból érkező küldemények tekintetében, amely az adóelkerülés melegágya volt, és becslések szerint évi 1 milliárd eurós áfakiesést okozott az uniós tagállamoknak.

Az új szabályozásnak köszönhetően csökkenhetnek az e-kereskedők adminisztrációs költségei, miközben a tagállamok adóbevételei növekedhetnek – közölte Toomas Tõniste, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Észtország pénzügyminisztere kedden a javaslatcsomag elfogadása után. Hozzátette: országa jelentős prioritásként kezelte ezt a kérdést elnöksége során.

Az EU egységes digitális piaci stratégiájának részeként a javaslatok célja a ÁFA beszedésének egyszerűsítése, amikor a fogyasztók árucikkeket és szolgáltatásokat vásárolnak online. A most elfogadott csomag, amely egy irányelvből és két rendeletből áll, egy lépéssel közelebb viszi az Európai Uniót az egységes áfaövezet kialakításához vezető úton. A 10 000 euró alatti határokon átívelő eladások esetén a kisvállalkozásoknak lehetőségük lesz saját országuk áfaszabályainak további alkalmazására, a 100 000 euró alatti közepes vállalatok szintén jelentős könnyítéseket kapnak majd.