Az online jelenlét ma már alapvető jelentőséggel bír a vállalkozások életében, és a domain név kiválasztása kulcsfontosságú lépés a digitális térben való megjelenés során. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan járul hozzá a domain  név az e-kereskedelmi weboldalak sikeréhez, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során, illetve hogyan védhetjük meg márkánkat a domainek figyelésével.

A márkaépítés meghatározó tényező a cégek sikeres működésében. Amennyiben brandépítésről beszélünk, sokaknak a megjegyezhető márkanév, a figyelemfelkeltő logó vagy a célcsoporthoz illeszkedő arculat jut eszükbe, viszont hasonlóan fontos figyelmet fordítanunk a domain név (kevésbé ismert, de használatos megnevezése: tartomány név) megfelelő kiválasztására és használatára is.

Milyen domain nevet válasszunk e-kereskedelmi weboldalunk számára?

A mai világban már a cég alapítása előtt, gyakorlatilag a vállalkozás vagy a márkaötlet felmerülésének pillanatában érdemes lefoglalni a domain nevet, még akkor is, ha a kezdeti időszakban nem tervezzük a honlap vagy weboldal elindítását, hiszen nincs garancia arra, hogy a megfelelő tartomány név a későbbiekben szabad lesz. Milyen legyen a tartomány név, amit választunk?

  • Egyszerű és könnyen megjegyezhető

A márkaépítés tekintetében kifejezetten fontos tényező az egyszerű megjegyezhetőség. Mi sem lehet fontosabb annál, mint hogy a potenciális ügyfelek a domaint meghallva, látva könnyen meg tudják ezt jegyezni és később felidézni, leírni. Érdemes tehát rövid, egyszerű, egyértelmű neveket választani!

  • Releváns

A vállalkozás és tevékenységi kör szempontjából releváns domain neve(ke)t részesítsünk előnyben! Leggyakoribb és legegyszerűbb lehetőség maga a márkanév regisztrálása vagy egy tevékenységi körhöz kapcsolódó kulcsszavas verzió, de akár ezek kombinációja is megfelelő lehet.

Természetesen csak olyan domain regisztrálására van lehetőség, amely még szabad, azaz más még nem regisztrálta. Ez egy keresés során könnyen ellenőrizhető. Amennyiben a kigondolt név már foglalt, másik után kell néznünk, éppen ezért fontos, hogy időben cselekedjünk!

Hogyan járul hozzá a domain a márkaépítéshez?

Egy jól megválasztott domain név többek között szolgálhatja a márkaépítési céljainkat is.

  • Azonosít

Amennyiben könnyen megjegyezhető a domainünk és tartalmazza a cégünkre jellemző fő kulcsszót, vagy a márkanevünket, akkor egyértelműen segíti a beazonosítást a felhasználók számára az online megjelenések során. Sőt, akár offline is kifejtheti hatását, ha például feltüntetjük a webcímet a céges névjegykártyákon, szórólapokon, plakátokon.

  • Professzionális megjelenést kölcsönöz

Egy jó domain név hozzájárul vállalkozásunk professzionális megjelenéséhez. Az ügyfelek hajlamosabbak megbízni olyan márkákban, amelyeknek az online jelenléte is megbízhatónak tűnik. Egy túl hosszú, bonyolult tartomány név nem tartozik ebbe a kategóriába.

Hogyan védhetjük meg márkánkat, üzletünket?

Amennyiben rendelkezünk egy jól felépített márkával, jól működő vállalkozással, természetes, hogy szeretnénk azt megvédeni.

  • Védjegy

Elsősorban regisztráljuk a vállalkozás nevét vagy márkanevet védjegyként, és gondoskodjunk arról, hogy a domain név megfeleljen a védjegyvédelmi előírásoknak! Ez jogi védelmet biztosít a márka számára. Amennyiben egy tartomány név tartalmaz egy védjegyoltalom alatt álló megjelölést, ezzel a domain is jogi védelemben részesül a jogosulatlan használat ellen és csak a védjegy jogosultjának hozzájárulása esetén veheti használatba valaki más. Ez érvényes a védjegyet tartalmazó, és az ahhoz összetéveszthetően hasonló megjelölés tartomány névként való használata esetében is.

  • Domain figyelés

Több lehetőség is van arra, hogy megvédjük márkánkat, kövessük az online megjelenéseket. Bizonyára sokak számára ismerősek a különféle sajtófigyelő szolgáltatások, amelyek segítségével azonnal értesülhetünk arról, ha az általunk beállított kulcsszavak – például a márkanevünk – megjelennek az interneten. Ez egy nagyon hasznos funkció, bátorítunk mindenkit a használatára.

Ezenkívül lehetőség van domain figyelő szolgáltatás használatára is a domain regisztrátorok weboldalain. Ebben az esetben szintén kulcsszavakra tudjuk beállítani a figyelést, azonban az újonnan regisztrált, vagy a lejárni készülő domain nevekről fogunk értesítést kapni, amennyiben tartalmazzák az általunk figyelt kulcsszavakat. Miért is lehet ez olyan hasznos? Elsősorban arról értesülhetünk ilyen módon, ha a védjegyünket, márkanevünket, vagy ehhez nagyon hasonló kifejezést tartalmazó domain kerül bejegyzésre, ebben az esetben még időben megtehetjük a szükséges lépéseket, a domain feltételes bejegyzési időszaka alatt. Továbbá arról is tudomást szerezhetünk, ha megjelenik egy új konkurencia a piacon, a versenytársaink új termékkörrel, kampánnyal jelentkeznek, vagy iparági átalakulás van készülőben, így időben felkészülhetünk a változásokra, megtervezhetjük a szükséges lépéseket.

  • Domain átirányítás

A lejárni készülő domainek figyelése is fontos lehet, hiszen a felszabaduló, számunkra releváns neveket elkaphatjuk, vagy beregisztrálhatjuk a felszabadulás után és a saját weboldalunkra irányíthatjuk őket. Ez egyébként is egy hasznos és gyakran használt módszer. Érdemes a domain nevünket regisztrálni különböző végződésekkel, lefoglalni ékezetes és kötőjeles verzióban is, vállalkozásunkhoz passzoló kulcsszavas variációkat keresni és az elgépelésből származó lehetőségeket is bejegyezni, majd mindegyiket a saját weboldalunkra irányítani. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy esetleg a konkurencia regisztrálja ezeket a neveket, hogy a forgalmat a saját honlapjára irányítsa a miénk helyett, és ezzel potenciális látogatókat és vásárlókat veszítsünk.

A megfelelő domain név választása tehát kulcsfontosságú a márkaépítésben. Az egyszerű, könnyen megjegyezhető és releváns domain név hozzájárul a vállalkozás azonosíthatóságához és professzionális megjelenéséhez. Továbbá a védjegy és a domainek figyelése nagyon hasznos lehet a jogosulatlan használat megelőzése és a márkánk védelme érdekében.