Nagyjából minden weboldalon vannak törött linkek, amelyek felkutatása és kijavítása egyszerre alapvető karbantartási feladat és marketinglehetőség. A Practical Ecommerce 3 hasznos eszközt ajánl, amelyek segítségével könnyen orvosolhatjuk a problémát.

A törött linkek kutatása SEO szempontból kiemelten fontos feladat. Ezek kiküszöbölése kétféleképpen segíti a keresőmotor-optimalizálást:

Tartalomfrissítés

A Google előnyben részesíti az új tartalmakat, beleértve az új linkekkel, részekkel és hivatkozásokkal frissített oldalakat. Az egyes aloldalak átnézése lehetőséget kínál tartalmaink frissítésére. A tartalom rendszeres frissítése növeli az organikus keresési pozíciót is, és így javítható a felhasználói élmény is.

Lehetőség van például:

  • új videók beágyazására és a strukturált adatok hozzáadására a rich snippet (bővített találat) típusú keresési eredmények eléréséhez,
  • a nem aktuális dátumok és statisztikák új adatokra való lecserélésére,
  • jobb minőségű, relevánsabb képek hozzáadására,
  • újabb termékekhez vagy ajánlatokhoz kapcsolódó CTA-k elhelyezésére.

Linképítési lehetőségek

Abban is rejlenek lehetőségek, ha számunkra releváns és jó rangsorolással bíró külső oldalakon végzünk linkellenőrzést. A törött linkek jelzése mások weboldalain etikus és legitim módja a backlinkek megszerzésének. De hogyan tudunk ebből profitálni SEO szempontból? A folyamat a következő:

  • Keressünk törött linkeket azokon az oldalakon, ahonnan jól jönne egy-egy backlink saját oldalunkra.
  • Jelezzük a problémát a weboldal üzemeltetőjének, és javasoljuk, hogy az eredeti helyett a mi (a téma szempontjából releváns) oldalunkra hivatkozzon. Ez egyben egy új kapcsolat kialakításának lehetősége is, amely akár új üzleti lehetőségeket is rejthet.

Hasznos alkalmazások törött linkek felkutatására

1. WebCEO

A WebCEO belső linkellenőrzője 14 napos ingyenes próbaverzióval rendelkezik, ami egy kisebb oldal esetén elegendő az azonnali hibák kijavításához. A linkellenőrző a WebCEO SEO audit platformjának része, vagyis segítségével további tippeket kaphatunk az oldalunk javításához.

Az eszköz rendszeresen átvizsgálja az oldalt, és értesíti Önt a további hibás linkekről. A WebCEO fizetős verziójának díja havi 37 dollárról indul.

2. Ahrefs

Az egyik legismertebb SEO toolkit, az Ahrefs a linkellenőrzés mellett az előzőekben említett linképítési lehetőségeket is képes felderíteni. Használatához regisztrálni kell, majd megadni a saját domainünket. A „Broken backlinks” menüpontban találhatjuk a linkellenőrzési lehetőségeket.

Hátránya azonban, hogy nem éppen olcsó: az Ahrefs árazása havi 99 dollárról indul, és nincs ingyenes próbaverzió.

3. Link Checker Pro

A Link Checker Pro felismeri a törött bejövő linkeket. A nehezen és olykor drágán megszerzett backlinkek ellenőrzése alapvető fontosságú, mivel egy link elvesztése – különösen a magas rangsorolású oldalakról – akár a találati pozícióink romlását is eredményezheti. Ha ezeket képesek vagyunk ellenőrizni, többnyire az oldal üzemeltetőjével való kapcsolatfelvétellel elérhetjük a linkek visszaállítását.

Az alkalmazás backlink-figyelést kínál, figyelmeztetésekkel az eltávolított, indexeletlen és nofollow linkekre, valamint a törölt oldalakról származó backlinkekre.

A Link Checker Pro árazása havi 25 $-tól kezdődik, amiért 400 backlink felügyeletét kapjuk.

Több organikus látogatót szeretnél a weboldaladon?

Bízd ránk a keresőoptimalizálást A-tól Z-ig!
Minden SEO feladatot késlekedés nélkül, magas minőségben végzünk az InternetSolutions Kft.-nél a SEO audittól a stratégiakészítésen és tanácsadáson át a SEO tartalomfejlesztésig, akár AI támogatással. Írj egy üzenetet, és rövidesen felvesszük veled a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.