Ahogyan évekkel ezelőtt az online kereskedelem lehetősége, a videós platformok elérésének növekedésével a live streaming is kezdi gyökeresen felforgatni a modern kereskedelem világát. A szabad fordításban csak élő kereskedelemnek hívott, live commerce típusú videók közelebb hozhatják a vásárlókat a kereskedőkhöz és jelentősen növelhetik az eladásokat.

A vásárlási lehetőséggel ötvözött élő videókat az alábbi öt nagy műfaj egyikébe sorolhatjuk.

Online piacterek

Az élő videók jelentősége az érdeklődés fenntartása érdekében egyre növekszik az online piactereken, az Alibabától egészen az Ebay-ig. A vevőkkel való kapcsolattartás során igen hasznos egy videós eszköz, amellyel növelhető a kapcsolatfelvételetek száma.

Az élő videók segítségével az eladók átadhatják a “mintha ott lennénk” érzést a nappalijukból vásárló felhasználók számára. A valós időben zajló kommunikációval azonnal cselekvésre késztethetik az érdeklődőket, ami egyben közösségi élményt is jelent számukra.

Élő aukciók

Az élő videók segítségével a Sotheby’s vagy Christie’s aukciós házak 18. század óta nagy sikert elérő aukciót is lebonyolíthatjuk egy élő videó formájában. A csak digitálisan jelenlévő felhasználók a világ minden pontján úgy érezhetik mintha, mintha jelen lennének a licitálás során, jelentősen kiterjesztve ezzel azok számát, akik részt vehetnek ilyen eseményeken bárhol éljenek is a világban.

Az online aukciókon manapság hatalmas pénzek cserélnek gazdát. Legyen szó akár művészetről, akár értékpapírokról, az ilyen online közvetített aukciók esetében különösen fontos, hogy a valós idejű történések és az elő adás közötti késés a minimális legyen. Egy-egy nem megfelelően rögzített licit és valaki máris több millió dollárt veszíthet.

Influenszer streaming

A mai idők sztárjai már korántsem biztos, hogy a nagy képernyők előtt köszönnek vissza ránk. A modern közösségi média is kitermelte saját sztárjait és talán ők azok, akik leginkább el tudják érni a hagyományos csatornákon keresztül egyre kevésbé megszólítható legfiatalabb korosztályokat.

Ezzel együtt a bevételszerzés szempontjából az influenszerek számára is újabb csatornák nyíltak meg. Az aktív közösségüket élő videók során nagy tömegben elérő tartalomkészítők számára az általuk is használt termékek népszerűsítése mára már nemcsak közösségi médiában, hanem a mindennapi kereskedelemben is bevethető marketing eszköz.

Ez a formátum a már említett fiatalabb korosztályok elérésében hozhat magasabb konverziós arányt. Míg a teljes népesség körében csak a vásárlói döntések 26 százaléka történik valamilyen közösségi csatornás ajánlás révén, addig a Z Generációban ugyanez az arány már 44 százalék.

Élő események

A fenti kategóriák között természetesen bőségesen lehetnek átfedések, ahogyan a nagy élő események mindezeken túl további lehetőséget is jelentenek az élő videós műfaj alkalmazásában.

Termékbejelentések, limitált kiadások megjelenése vagy az olyan mesterségesen gerjesztett események, mint a kínai Singles Day vagy az Amerikából útnak indult Black Friday még mindig remekül teljesítenek, amikor az eladásokat szeretnénk felpörgetni.

A divatipar early adapterei között volt például a Kohl, amely a Lauren Conrad Kifutó történéseit élőben közvetítette a 2015-ös New Yorki Divathét eseményeiről. Az akkor népszerű Periscope applikáción keresztül a nézők meg is vásárolhatták a kifutón bemutatott termékeket. Azóta már akár a Louis Vuittonról vagy a Victoria’s Secretről van szó, az élő videók értékesítésben történő alkalmazásával a divatipar minden szereplője kihasználja a technológiában rejlő előnyöket.