Digitálissá alakult világunkban a pénzügyi műveltség megléte felértékelődött. Az okos befektetések, a pénzzel való gazdálkodás, vagyis a jövőnkre való folyamatos és előre látó tervezés nem volt még ennyire kötelező ismérv.  A manapság trendi MI viszont olyan transzformatív technológiának ígérkezik, mely a pénzügyi műveltség új reneszánszát és a pénzzel kapcsolatos azonnali jobb döntéseket ígéri.

De tényleg ennyire egyszerű lenne a helyzet, hogy a mesterséges intelligencia képessé teszi majd az embereket rávenni, hogy maguk irányítsák pénzügyi jövőjüket? Érdemes kicsit jobban megvizsgálni ezt az ígéretet, hiszen maga a pénzügyi műveltség, a megalapozott döntésekhez szükséges készségek és ismeretek eleve mindig valamilyen kortárs trendhez kötődtek. Nem szabad megfeledkezni az alapvető pénzügyi fogalmakról sem, mint a költségvetés és a befektetés megtanulása, a megtakarítások, valamint a hitelfelvételek és a nyugdíjunk megtervezésének „művészetének” elsajátítását sem.

Ezek nem csupán technikai fortélyok, hanem egyben gyakorlati lépések is, hiszen a pénzügyi kimutatásaink megértését és olvasásának megtanulását is jelentik egyben. De ide tartozik az egyes pénzügyi termékek kockázat és nyereségek arányának megértése is, valamint a pozitív pénzügyi döntési lehetőségek meghozatala is, melyek javítanák a szakmai és személyes monetáris létezésünket. Egyszerűbben fogalmazva, a pénzügyi műveltség ezek megértésének és hatékony kezelésének a művészete lenne.

Jártasság, műveltség, tudatosság

A pénzügyi jártasság egyénenként eltérő lehet, műveltségi szintenként változik, attól függően ki hogyan fogja fel és érti meg az egyes aspektusait. Vagyis egyes demográfiai csoportok tagjai (az alacsonyabb iskolai végzettségűek), de a fiatal generációk pénzügyi műveltsége is eredendően alacsonyabb lehet.

De a pénzügyi tudatosság is eleve a hozzá kapcsolódó ismeretek széles skáláját öleli fel: az alapvető megtakarítási és költségvetési ismeretektől kezdve, a bonyolultabb befektetési és nyugdíjtervezési stratégiák megértéséig és alkalmazásáig bezárólag. Bármennyire is fontos lenne eme „tudomány”, nem szabad tagadnunk, hogy a pénzügyi intelligencia világszerte továbbra is alacsony szinten létezik csupán. Így sokan nem rendelkeznek eleve a megalapozott pénzügyi döntések meghozatalának készségeivel, ez pedig rossz „pénzügyi egészséghez”, eredendően pedig folyamatosan növekvő adósságszintekhez vezet.

Érdemes megnézni így, hogy maga a mesterséges intelligencia hogyan javíthat ezen az áldatlan állapoton.

Személyre szabott pénzügyi oktatás

Az MI képes perszonalizált pénzügyi oktatást nyújtani, mely az egyének egyedi pénzügyi helyzetéhez igazodik. A pénzügyi adatok, költési szokások elemzésével az MI-alapú platformok személyre szabott tanácsokat és oktatási tartalmakat kínálhatnak azonnal. Ez a perszonalizált megközelítés relevánsabbá és vonzóbbá teheti a pénzügyi tanulást, növelve annak valószínűségét, hogy megértik és a mindennapokban is azonnal alkalmazzák majd ezeket az információkat.

  • Interaktív tervezési eszközök

Az MI-vezérelt pénzügyi tervezési eszközök megkönnyít(het)ik mindenki számára a pénzkezelést és a jövőre vonatkozó tervezést is. Ezek segíthetnek a felhasználóknak költségvetést készíteni, nyomon követni a kiadásaikat és új pénzügyi célokat is kitűzni. Az MI-alapú alkalmazások azonnal elemzik a kiadási szokásokat, és olyan területeket javasolnak, ahol csökkenteni lehet a költségeket, segítve a hatékonyabb megtakarításban. Emellett különböző pénzügyi forgatókönyveket is képes szimulálni, így eredendően láthatják a pénzügyi döntések lehetséges hatásait.

  • Valós idejű pénzügyi tanácsadás

A mesterséges intelligencia egyik jelentős előnye, hogy valós idejű pénzügyi tanácsadásra képes. Az MI-alapú virtuális asszisztensek a nap 24 órájában rendelkezésre állnak, hogy pénzügyi kérdésekre válaszoljanak. Ezek az eszközök segíthetnek a rapid pénzügyi döntések meghozatalában: abban, hogy egy adott vásárlás kivitelezhető-e vagy sem, vagy hogyan tervezzék meg okosan befektetéseiket. A mesterséges intelligencia által vezérelt tanácsadás közvetlensége biztosítja, hogy az egyes felhasználók akkor férjenek hozzá a szükséges információkhoz, amikor tényleg a leginkább szükségük lenne rá.

  • Gamifikáció

A mesterséges intelligencia a pénzügyi műveltséget a gamifikáció, avagy játékosítás révén is fokozhatja. Azáltal, hogy a pénzügyi oktatásba játékszerű elemeket építünk be, az MI-alapú platformok szórakoztatóbbá és vonzóbbá tehetik a sokak számára nehézséget jelentő pénzkezeléssel kapcsolatos tanulást. A „tanulók” jutalmakat szerezhetnek, különböző kihívásokat teljesíthetnek, és nyomon is követhetik a saját fejlődésüket, miközben pénzügyi készségeiket fejlesztik. A játékosítás nemcsak élvezetesebbé teheti az elvontnak tűnő pénzügyi oktatást, hanem segít megerősíteni az ismereteket és motiválja a felhasználóit, hogy tovább fejlesszék pénzügyi tudásukat.

  • Befektetési tanácsadás

A mesterséges intelligenciával működő robot-tanácsadók átalakít(hat)ják a ma még divatos befektetési szokásokat is. Ezek a platformok algoritmusok segítségével adnak befektetési tanácsokat az egyének kockázattűrése, pénzügyi céljai és az aktuális piaci feltételek alapján. A befektetési folyamat automatizálásával eme MI-tanácsadók megkönnyít(het)ik a befektetési portfóliók kialakítását is. Emellett számos robot-tanácsadó oktatási forrásokat is kínál már eleve, hogy segítse a felhasználóit a befektetési alapelvek megértésében.

A pénzügyi tudatosság MI-alapú jövője

Ahogy a mesterséges intelligencia technológia egyre tovább fejlődik, a pénzügyi műveltség növelésében rejlő lehetőségei csak növekedni fognak. Íme néhány jövőbeli trend, melyre érdemes vigyázó szemeinket odavetni:

  1. Harmonizáció intelligens eszközökkel. Az MI-alapú pénzügyi oktatási eszközök egyre inkább integrálódni fognak a ma már használt intelligens eszközeinkbe (viselhető eszközök és társai). Ez a szinergia még könnyebbé teszi majd, hogy bárhol hozzáférjenek a pénzügyi tanácsokhoz és oktatási tartalmakhoz és platformokhoz.
  2. Adatvédelem és biztonság. Ahogy az MI összegyűjti és elemzi a pénzügyi adatokat, az adatvédelem és az adatbiztonság biztosítása egyre inkább kiemelkedő fontosságú lesz. A mesterséges intelligencia jövőbeli fejlődése valószínűleg az adatvédelmi intézkedések fokozására fog összpontosítani, így a jövőbeli felhasználói nagyobb bizalommal használhatják az MI-val működő pénzügyi eszközeiket.
  3. Fejlett pénzügyi szimulációk. A mesterséges intelligencia tovább fogja fejleszteni az összetett „pénzügyi forgatókönyvek” imitálásának képességét is. Ezek a fejlett folyamatreprodukciók segítenek majd a felhasználóinak megérteni pénzügyi döntéseik hosszú távú hatásait, ami megalapozottabb és stratégiai pénzkezeléshez vezet(het).
  4. Kibővített hozzáférés. Az MI-alapú pénzügyi oktatási eszközök hozzáférhetőbbé válnak a legkülönbözőbb népességcsoportok számára, beleértve a korlátozott pénzügyi ismeretekkel vagy erőforrásokkal rendelkezőket is. A pénzügyi műveltség előtt álló akadályok lebontásával az MI hozzájárulhat egy pénzügyileg „befogadóbb” társadalom megteremtéséhez.