A mai digitális és mobil világban a fizetés is egyre könnyebbé válik: külföldön már számos olyan eszköz hozzáférhető, amelynek segítségével bármely okostelefon kártyaleolvasóvá alakítható.  Így aztán egy kereskedő bárhol és bármikor – eseményeken, ideiglenes standokon, mozgóárusként – el tudja fogadni a bankkártyát is fizetőeszközként. A Practical Ecommerce körképet készített ezekről a megoldásokról – nézzük meg, mit tudnak!

Square

Kártyaelfogadás mobiltelefon kiegészítőkkel - Square

Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás egy ingyenes applikációból és egy mobilhoz csatlakoztatható olvasóból áll. Fizetéshez csak el kell húzni a kártyát az olvasó mellett. A Square nem tárol a mobilon fizetési információkat: valós időben titkosítja az adatokat és rögtön továbbítja őket. Ha nincs internetkapcsolatunk, offline módban a tranzakciók későbbi elküldésére is képes. A pénz 24 órán belül megérkezik az eladó számlájára. Nem kell elköteleződni: nincs havi díj, jutalékot csak a tranzakciók után kell fizetni. Ennek mértéke 2,75% ha lehúzzuk a kártyát és 2,5 százalék + 15 dollárcent manuális bevitel esetén. A alap kártyaolvasó ingyenes, a chipkártyák és Apple Pay elfogadására is alkalmas nagyobb eszköz 49 dollárba kerül.

EMSplus

Kártyaelfogadás mobiltelefon kiegészítőkkel - EMSPlus

Az EMSplus szintén a költségkímélő megoldások közé tartozik, ingyenes applikációval és olvasóval. Az alkalmazás pénztárgép üzemmódban is tud működni, képekkel testreszabható termékkategóriákkal. A szoftver biztonságosan tárolja a vásárlói adatokat, akár hang alapján is képes beléptetni a pénztárost, tud emailben számlát küldeni a vásárlónak, és jelentéseket készít a kereskedőnek. Ennél a szolgáltatásnál sincs se induló költség, se havidíj, és a legalacsonyabb jutalékkal büszkélkedhet: 2,25% lehúzásnál és 2,5 százalék + 15 dollárcent manuális bevitelnél.

PayAnywhere

Kártyaelfogadás mobiltelefon kiegészítőkkel - PayAnywhere

A PayAnywhere sokkal inkább testreszabható, mint eddig említett konkurensei. A kártya elfogadáson kívül nagy hangsúlyt helyeztek a számlakibocsátásra – többek között rendszeresen ismétlődő számlákat is kiadhatunk vele. Az árucikkek listája mellé vonalkódot is eltárolhatunk, akár többféle árral és egyéb módosításokkal, és az eladott mennyiséget kézzel változtathatjuk. A terméklista könnyen és gyorsan bővíthető a telefon kamerájával, vagy egy Bluetooth révén csatlakoztatott kézi szkennerrel. Ami a költségeket illeti, többféle csomag és leolvasó közül választhatunk, a legolcsóbb 12,95 dolláros havidíjnál és 1,69% tranzakciós jutaléknál kezdődik.

PayPal Here

Kártyaelfogadás mobiltelefon kiegészítőkkel - PayPal Here

A sorból természetesen a PayPal sem maradhatott ki. Az ő szolgáltatásuk a tranzakciók követésére és csekk alapú fizetésre is alkalmas. A termékek és a szolgáltatást kezelő alkalmazottak menedzselésére külön eszközöket kínálnak. Náluk sincs havidíj vagy minimális tranzakció, az árakat viszont sávosan határozták meg  (pl. egy speciálisabb leolvasó, vagy külföldi tranzakció esetén magasabb a díj). A költség 2,7%-tól indul lehúzásnál és 3,5% + 15 cent manuális bevitelnél.

Shopify

Kártyaelfogadás mobiltelefon kiegészítőkkel - Shopify

Úgy tűnik, a Shopify komolyan veszi, hogy minden platformon hozzásegíti ügyfeleit az értékesítéshez. A már bemutatott szolgáltatásokhoz képest az ő megoldásuk óriási előnye, hogy az applikáció közvetlen kapcsolatot teremt és szinkronizál a felhasználó Shopify boltjával. Vagyis bármilyen frissítést végzünk el a boltban, legyen az egy termék vagy egy ár módosítása, az azonnal megjelenik a pénztárgépként működő mobilunkon is. Ha pedig tablettel használjuk az applikációt, gyakorlatilag a teljes üzletmenetet irányíthatjuk erről a felületről, beleértve a megrendelések feldolgozását. A díjazás akár 2,4% is lehet lehúzásonként, az igénybe vett Shopify csomagunktól függően.

Credit Card Terminal

Kártyaelfogadás mobiltelefon kiegészítőkkel - Credit Card TerminalA Credit Card Terminal szolgáltatásokban gazdag applikációt és leolvasót kínál: a megoldás kezel térképet, aláírást, visszatérítést, adószámítást és sok egyebet. Cserébe 39 dollár a havi díja és 2,9% + 30 cent a tranzakciós költsége. A leolvasó új szerződőknek ingyenes, egyébként 79 USD.

QuickBooks GoPayment

Kártyaelfogadás mobiltelefon kiegészítőkkel - QuickBooks

Az Intuit szolgáltatása a bankkártyákon kívül Apple Pay, Google Pay és Samsung Pay tranzakciókra is alkalmas. Fő erőssége, hogy integrálták a QuickBook felhő alapú könyvelőrendszerrel, így a tranzakciók azonnal, áttekinthető módon könyvelésre is kerülnek. A lehúzás költsége 2,4 % + 25 cent, kézi bevitel 3,4 % + 25 cent, a leolvasó pedig regisztrációkor ingyenes.

Magyarországi megoldások

Sajnos ha végigböngésszük a fent felsorolt szolgáltatások support oldalait, akkor az derül ki, hogy Magyarországon (egyelőre?) nem használhatók, itthon szűkebb a kínálat.

Vodafone ReadyPay

A Vodafone 2016 nyarán indította el hasonló, Vodafone ReadyPay elnevezésű szolgáltatását. Ebben a konstrukcióban egy zsebméretű terminált kínálnak, egy hozzá tartozó applikációval, melynek telepítése után a terminált össze tudjuk párosítani okoseszközünkkel. Ezután a vásárló a megszokott módon használhatja kártyáját, a tranzakciót pedig az OTP bonyolítja le. A rendszer emailben számlát tud küldeni a vevő által megadott címre. A kereskedő egy jelszóval védett weboldalon tekintheti át tranzakciói történetét. A Vodafone megoldása az olasz Ingenico fejlesztésére támaszkodik.

Vodafone ReadyPay

Ami a költségeket illeti, kétféle csomag közül lehet választani. Az alapcsomag kétéves hűség esetén bruttó havi 6490 Ft, melyhez az első 6 hónapban 1,25% tranzakciós jutalék társul, ezt követően a jutalék 0 Ft. Az extra csomag szintén két évre bruttó 9900 Ft, ebben az esetben viszont már kezdettől fogva nincs tranzakciós jutalék.

SumUp Air

Hasonló megoldást kínál a SumUp, amely szintén egy vezeték nélküli (Bluetooth) kapcsolaton keresztül párosítható a mobil készülékhez, amelyre az olvasó saját alkalmazását kell telepíteni. Az üzembe helyezés után a klasszikus chipkártyás, PIN kódos tranzakciók, valamint a contactless (NFC, Android Pay, Apple Pay) elfogadás is lehetséges.

SumUp Air bankkártya terminál

A készülék egyszeri költsége nettó 23.999 Ft, majd havidíjmentesen a lebonyolított tranzakciók 1,95%-át számítják fel jutalékként. Az igénylés a szolgáltatás weboldalán online történik, papír alapú szerződésre és személyes ügyintézésre nincs szükség.