Adminisztrációs és jogi szempontból Magyarországon webáruházat indítani viszonylag egyszerű, hiszen nem kell hozzá szakképzettség, sem működési engedély, de még iroda sem, árulni pedig bizonyos kivételektől eltekintve nagyjából bármit lehet. Nézzük, mik az alapvető jogi követelmények és tudnivalók, ha már kezdenéd is az internetes kereskedést!

Ki és milyen feltételekkel nyithat webáruházat?

Magyarországon korlátozás nélkül bárki nyithat webáruházat, ehhez mindössze számlaképesnek kell lenni. Ez alól egyetlen kivétel van, az adószámmal rendelkező magánszemély, ez a jogi forma ugyanis nem folytathat kereskedelmi tevékenységet. Nincs szükség semmilyen végzettség vagy szakképesítés igazolására. Egyéni vállalkozó, betéti társaság vagy korlátolt felelősségű társaság minden további nélkül nyithat webshopot.

Hogyan kell megkezdeni a tevékenységet?

A csomagküldő kereskedelem, mint tevékenység folytatása Magyarországon nem engedélyköteles. Nem kötelező sem fizikai üzletet, sem vevőszolgálati helyiséget, irodát fenntartani. Nincs szükség működési engedélyre sem, és a cégnek nem kötelező alkalmazottat foglalkoztatni. A webáruház a törvény szerint úgynevezett csomagküldő kereskedelmet folytat, ami bejelentésköteles tevékenység, annak megkezdésekor be kell jelenteni a cég székhelye szerint illetékes jegyzőjénél. A bejelentés után azonnal megkezdhető a tevékenység, a végzést nem szükséges megvárni – viszont amennyiben azt a jegyző nem adja ki, a vitás kérdések rendezésééig fel kell függeszteni a kereskedést.

Milyen tevékenységi kört kell választani?

Webáruház üzemeltetéséhez a vállalkozásnak a TEÁOR 4791 / ÖVTJ 479102 – Csomagküldő, internetes kereskedelmet fő- vagy további tevékenységi körként fel kell vennie. Ha a kereskedés kizárólag az interneten folyik, egyéb tevékenységi körre nincs szükség.

Mit árusíthatunk a webshopban?

Az interneten szinte bármilyen termékkör árusítható, ez alól kivételt képeznek a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 3. mellékletében felsorolt, kizárólag üzletben forgalmazható termékek. Ezeket csakis akkor árulhatjuk, ha fizikai bolthelyiséget is működtetünk, és csak ott értékesítjük őket. Figyeljünk oda, mert egyes termékek árusítása engedélyköteles, valamint a nemesfém ékszerek és dísztárgyak árusítását külön be kell jelenteni az illetékes Kormányhivatalnál.

Kapcsolódó cikkünk: Milyen termékeket árulhat szabadon egy webshop, mihez kell engedély vagy bejelentés?

Kötelező-e a kamarai tagság?

Igen, minden kereskedelmi tevékenységet folytató társas- és egyéni vállalkozásnak kötelező a székhely szerint illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál tagsági viszonyt létesíteni, ennek elmulasztása esetén bírság szabható ki, és az Adóhatóság behajtja a követelést.

Kell-e termékdíjat fizetni?

Attól függ, mit árulunk és hogyan folytatjuk a tevékenységünket. Amennyiben a webáruházunkban megrendelt terméket magunk csomagoljuk, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál be kell jelenteni, és környezetvédelmi termékdíjat kell utána fizetni. Szintén termékdíjköteles a szórólap és más reklámkiadvány, valamint az irodai papír is. Ha elektromos és elektronikus berendezéseket, autógumit vagy akkumulátorokat szeretnénk árulni, ezek után a nagy környezetterhelés ellensúlyozásaként szintén termékdíjat kell fizetni. Minden esetben tájékozódjunk, hogy a termékkörünk vagy tevékenységünk miatt kell-e termékdíjat fizetnünk, mert ennek elmulasztása komoly problémákat okozhat.

Mire kell még odafigyelni?

A korszerű marketingeszközök remek eredményeket tudnak elérni, de mindig vigyázzunk az adatgyűjtéssel! A marketing céllal folytatott adatgyűjtés és -kezelés kapcsán, valamint a vásárlói adatok kezelésekor szigorúan be kell tartani a GDPR uniós adatvédelmi rendelet előírásait. A szabályszegés komoly problémákat okozhat, az esetleges büntetések igen magasak, nem éri meg kockáztatni. Minden jogszabályt tartsunk be, és már a kezdet kezdetén legyünk akár az előírtnál is szigorúbbak magunkkal, adatkezelési irányelveink tekintetében.

Egy webáruház szoftver feltelepítése vagy egy bérelt áruház elindítása technikailag csak néhány lépésből áll, de egy jogilag minden szempontból megfelelő, és üzletileg is sikeres webshop elindítása ennél jóval összetettebb feladat.

Cikksorozatunkban egy helyen megtalálsz minden olyan gyakorlati tudnivalót, ami egy webshop elindításához szükséges: Webáruház-indítás lépésről lépésre

Cikkünk célja a tájékoztatás, írásaink nem minősülnek szakmai vagy jogi tanácsadásnak, az azokban leírtak alapján hozott döntésekért és azok következményeiért felelősséget nem vállalunk. 

Minden esetben javasoljuk, hogy a konkrét esetről jogi, könyvelési, vagy egyéb szakértővel, szükség esetén a szakhatósággal konzultálj, mielőtt ténylegesen elindítod a webáruházadat.

 

Ingyenes Webáruház Konzultációk
A kezdeti webshop beállításoktól kezdve a vevőszerzésig mindenben tudunk segíteni. Legyen a Shoprenter az e-kereskedelmi partnered!