Azok a vásárlók, akik az Egyesült Államokban laknak, és az internetre kapcsolódó Honda gépkocsijuk van, akár azt is kérhetik az Amazontól, hogy az online megrendelt terméket a futár az autójukhoz szállítsa, és tegye be a csomagtartóba.

Pár éve még az számított szenzációnak, ha a futár akkor is el tudta helyezni a lakásunkban – sőt, akár a hűtőnkben – a megrendelt árucikkeket, ha senki sem tartózkodott otthon. Ehhez mindössze egy intelligens zárra és egy egyszer használatos beengedő kódra volt szükség. Manapság viszont már az a menő, ha valaki az autója csomagtartójába kér kiszállítást. Egyelőre ehhez jó néhány feltételnek kell egyszerre teljesülnie.

Először is szükség van egy olyan személyautóra, amely a kocsihoz kapcsolódó, felhő alapú online szolgáltatást kínál. A nyár közepe óta ebbe a körbe tartozik a Honda és a HondaLink Remote Services. Az autós vásárlónak ezen kívül rendelkeznie kell a Key by Amazon applikációval.

Szállítási címet ebben az esetben is meg kell adni a vásárlás során, de elég, ha az autó maximum két sarokra parkol a megjelölt helytől. Amikor a szállítás előre meghatározott napján a gépkocsi megérkezik a kijelölt körzetbe, erről jelt ad, és a kiszállító GPS segítségével meg tudja határozni a jármű pontos helyét. A futár ezután a csomag azonosítójának szkennelésével jelzi, hogy megérkezett, mire az autó csomagtartója kinyílik. A csomag elhelyezése és a kocsi becsukása után a zár újra aktiválódik.

A szolgáltatás egyelőre csak Amazon Prime ügyfelek számára elérhető, az USA egyes nagyvárosaiban és azok környékén. A Hondán kívül már a Volvo és a GMC is használja a rendszert, ami csak 2015 utáni, online szolgáltatással felszerelt modelleknél működik.

Miközben az Amazon piacvezetőhöz illően tör előre, és a legújabb technológiákat használva akár csomagtartóba is szállít, addig követői körében egyre terjed a bezárt lakásba szállítás. Nemrég az angliai Waitrose szupermarket hálózat jelentette be „While You’re Away” (Amíg ön távol van) szolgáltatását, ami cikk elején hivatkozott Walmart-féle megoldására hasonlít. A futár egy a testére erősített kamera segítségével rögzíti a teljes folyamatot, amikor az egyszer használatos kóddal belép a lakásba, majd a konyhapultra, a hűtőbe, vagy más, előre egyeztetett helyre pakolja a termékeket. Ha a vásárló igényli, akkor vissza tudja nézni a folyamatról készült felvételt.