Globális tendencia a kiskereskedelem átalakulása a Covid óta, de Európában elsőként Hollandiában történt meg, hogy az online boltok száma meg is haladta a hagyományos fizikai üzletekét. A Holland Statisztikai Hivatal január 1-jei adatai szerint a németalföldi országban 84.100 online bolt üzemelt, míg hagyományos kereskedelmi egységből csak 82100-at regisztráltak.

Kitart, de lassul az online bővülése

Tavalyelőtt még 17 százalék körüli volt a növekedés, amely minden korábbi adatnál magasabb volt, de a koronavírus által adott lökés már a holland piacon is elmúlni látszik. Az Ecommerce Europe holland kiadásának tudósítása szerint a koronavírus-járvány óta egyre nehezebb idők járnak a holland hagyományos kereskedelemre, ezzel szemben az online boltok száma továbbra is emelkedik. Az online kereskedelmi egységek száma 4,1 százalékkal nőtt a 2021-es számokhoz képest, míg a hagyományos boltok közül mintegy 1.600 került bezárásra a tavalyi év során.

Ezek az iparágak az online bővülés motorjai

A legnagyobb növekedést a ruházati ipar könyvelhette el a hagyományos értékesítő helyek kárára, hiszen itt közel 16,2 százalékos volt a teljes hagyományos piac zsugorodása. Beleszámolva a nem csak ruházati termékeket forgalmazó hipermarketeket is, Hollandiában összesen 13.300 ruházati termékeket forgalmazó hagyományos boltra mintegy 19.300 online bolt jutott. A második legnépszerűbb termékcsoport Hollandiában a kertészeti termékek, ebben a kategóriában 15.300 online bolt létezik.

A fizikai boltoknál növekedést egyedül a játékokat és élelmiszert forgalmazó boltoknál látunk Hollandiában: előbbieké 5,2, míg utóbbié 4,1 százalékkal. A cipőket és bőrárut értékesítő boltok száma azonban 7,9 százalékkal csökkent.

Az online kereskedelemben a gyógyászati termékek és az élelmiszerek piaca növekszik Hollandiában a legdinamikusabban, ahogy a teljes spektrumot lefedő általános termékeket forgalmazó e-kereskedelmi egységek száma is 32,3 százalékkal emelkedett. Szintén több mint 25 százalékos növekedést regisztráltak a már említett, rendkívüli népszerűségnek örvendő kertészeti termékek piacán is.