250 millió euró befizetésére kötelezi az Amazont az EU

eu-european-union-unio-dij-penz

Luxemburg illegális adókedvezményeket nyújtott az Amazon amerikai e-kereskedelmi óriáscég számára, amelynek így sokkal kevesebb közterhet kellett befizetnie, mint más vállalatoknak, az Európai Tanács döntése szerint a világ egyik legnagyobb internetes kereskedőjének most 250 millió eurót kell utólagosan megfizetnie.

Az EU tanácsa szerint a jogtalan adókedvezmények révén profitjának mintegy háromnegyede után semmilyen adót nem kellett befizetnie az Amazonnak, így negyedannyi közterhet fizetett, mint a többi vállalat. Ez az uniós jog szerint illegális, hiszen az államok nem adhatnak a multinacionális vállalatoknak olyan szelektív adókedvezményt, amely más cégek számára nem elérhető.

A Reuters információi szerint Luxemburg nem fogadja el a döntést és jogi lehetőségeket keres, az Amazon pedig fellebbezést készül benyújtani az Európai Bírósághoz. A döntés egyébként nem példa nélküli: az Apple-t tavaly Írországban kötelezték jóval nagyobb összeg, mintegy 13 milliárd eurós elmaradt adó befizetésére.

mm
Kosárérték

E-kereskedelmi magazin - hasznos információk kezdő, haladó és profi e-kereskedőknek.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!