Az alábbi sztori alcím lehetne az is: Történet a csecsen hadúrról, a stróman rapperről, a sértett férjről és a hiszékeny államfőről. Lehetne, ha augusztus végén a Kosárértéken nem írtuk volna meg a Wildberries furán-kuszálódó történetét. Az orosz ecommerce sikersztori jelenidős hétköznapjai pedig akár szappanoperába illők is lehetnének. Feltéve, ha nem volna benne valódi a fegyverropogás, és nem a legnagyobb orosz e-kiskereskedő vagyonának újraosztásáról szólna – állami felügyelet alatt.

Az orosz gazdasági viszonyok iránt kevéssé érdeklődők is felkaphatták a fejüket arra a hírre, hogy szeptember 18-án lövöldözés történt a Wildberries névre keresztelt online kiskereskedő moszkvai főhadiszállásán. Azt történt, hogy egy fegyveres csoport annak ellenére kívánt bemenni (a magyarul Vad Bogyó, vagy Erdei Bogyó nevű, de) Oroszország legnagyobb bevételű és forgalmú online kiskereskedőjének irodáiba, hogy senki sem hívta oda őket.  A csapatot Vlagyiszlav Bakalcsuk, a céget alapító család egykori férj tagja vezette.

A biztonsági őrök és az érkezők között lövöldözés robbant ki, amiben az állami TASZSZ hírügynökség hivatalosan meg nem erősített híre szerint két biztonsági őr meghalt – foglalta össze a történteket a Moscow Times az ügy hátterét bemutató cikkében. Az összecsapás során két rendőr megsebesült és közel harminc személyt letartóztattak – vette át a hírportál az Interfax hírügynökség értesülését. Bakalcsuk később azt állította, hogy őt és csapatát megtámadták, amikor „egy raktár építéséről szóló tárgyalásra érkezett”.

Jól vagyok és rendezzük a helyzetet. Maradjatok itt a részletekért!”

– írta a Telegram közösségi portálon. Volt felesége, Tatjana Bakalcsuk – aki a Wildberries tulajdonosa és vezetője, valamint: akitől Vlagyiszlav júliusban vált el – tagadta, hogy férjét meghívták volna bármilyen tárgyalásra. Nyilatkozata szerint a férfi „megpróbálta megszerezni’ a vállalat feletti irányítást. Erről tájékoztatták a hatóságokat is. Utóbbiak nem sokat cifrázták a dolgot: egy nappal a lövöldözés után letartóztatták a volt férjet. Ügyvédei szerint gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, önbíráskodással és hatósági személy elleni erőszakkal vádolják.

Az ellentét Vlagyimir Putyin orra előtt mélyült el

A lövöldözés előzménye a hónapok óta növekvő feszültség a Wildberries körül. Főként azután, hogy a köztéri hirdetésekkel foglalkozó Russ Grouppal nyáron bejelentették az egyesülést. A két cég fúziójával létre akarják hozni az RWB nevű digitális platformot, amelynek ügyvezető igazgatója Robert Mirzojan, a Russ Group vezetője, általános igazgatója pedig Tatjana Bakalcsuk lenne. De a gazdasági sajtó „nagyon furcsának” tarja az üzleti házasságot.

Az új vállalkozást ugyanis egyenlő felek hoznák létre, miközben a Wildberries hússzor nagyobb a Russ Groupnál. Az előbbi árbevétele közel 539 milliárd rubel (2,7 milliárd dollár), közben az utóbbié nem éri el a 28 milliárd rubelt (300 millió dollár). A független The Bell üzleti sajtóorgánum szerint az RWB létrehozása része a nemzeti vagyon háborúhoz kapcsolódó újraosztásának a Kremlhöz kapcsolódó figurák javára.

A Moscow Times korábbi cikkében megemlített egy furcsa pletykát. E szerint Tatjana és Mirzojan többször is bemutatta az RWB tervét Vlagyimir Putyinnak, Oroszország államfőjének. Tervüket azzal fényezték az ország első embere előtt, hogy a világ legnagyobb rubelelszámolású digitális banki hálózatát és fizetési rendszerét hozzák létre. Ezzel egyrészt megkerülnék az Egyesült Államok irányítása alatt lévő SWIFT átutalási szisztémát. Másrészt pedig így olyan gigászok versenytársává lehetnének, mint az Amazon, vagy a Google-t birtokló Alphabet.

Senki se becsülje le egy sértett orosz férj barátait!

Az Oroszország nagyságában mélyen hívő államfőt levehették a lábáról, ám a válás után sértett férj úgy döntött, nem hagyja magát kisemmizni. A vállalkozás ugyan felesége irányításával vált naggyá – és tette Tatjanát Oroszország leggazdagabb asszonyává –, ám ehhez az ő pénzét használták. Bakalcsuk annyira megbízott Tatjánában, hogy ráíratta a cégvagyont.

Ezért aztán Csecsenföld hadura, Razman Kadirov segítségét kérte a Wildberries–Russ Group fúzió megakadályozásához. Azt állítja, hogy ellenséges cégfelvásárlás történik. „Ez egy zajos, arcátlan felvásárlás” – mondta Kadirov a sértett férj mellé állva. Ez némileg meglepő annak tükrében, hogy a csecsen politikus mentora, Putyin támogatja a két vállalat egyesítését. Az Agenctvo független oknyomozó sajtóorgánum úgy tudja, hogy a szeptember 18-án harcoló felek között feltűntek annak a küzdősportklubnak az emberei, amelyet Kadirov alapított.

Belép a Wildberries történetébe a Kreml-barát rapper

Nem lenne teljes az immáron halálos áldozatokkal és sérültekkel súlyosbított orosz reality show, ha nem jelenne meg a színen a kormánypárti rapper, Timati. Polgári nevén Timur Junuszov a sértett férj mellé állva követelte a Wildberries és Russ Group egyesülésének feladását. Nem véletlenül Kadirov után szólalt meg az ügyben. „Szeretném világossá tenni a harmadik feleknek, amelyek érintettek az ellenséges felvásárlásban: Kedves barátain, arra biztatlak benneteket, hogy térjetek észhez, és adjátok vissza a feleséget a családjának olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet!” – mondta egy az Instagramon megjelent történetében Tatjanára célozva.

Timoti a videóban Bakalcsuk mellett ülve jelezte, hogy tejesen a volt férj pártján áll.

Csak nézzük, hogy emberek hogyan rombolják szét mások családját, és egy válási procedúrára hivatkozva egyszerűen meg akarnak szerezni egy céget, át akarnak irányítani vagyonokat

– folytatta sajátos stílusú beavatkozását a vitába. Megszólalásának pártatlanságát némileg megkérdőjelezi, hogy az oknyomozó sajtó szerint valójában Kadirové az a tulajdonrész, ami Timoti nevén fut az amerikai Starbucks kávézót átvevő orosz utódvállalkozásban. A rapper nyíltan hirdeti barátságát a csecsen hadúrral.

A történetnek így, itt és most aligha van vége. Azt nem tudjuk biztosan, hogy a folytatásra (pláne: szakmai szemmel nézve a folyamatot) tényleg kíváncsiak vagyunk-e.