Immár ez a 17. egymást követő nyereséges pénzügyi negyedéve az egykori online könyvkereskedésből szárba szökő birodalomnak, ám ennek ellenére sem felhőtlen a vállalat körüli hangulat.

Az év elején házasságát nagy nyilvánosság előtt lezáró tulajdonos meglehetősen viharos válása mellett, a cég a múlt héten jelentette be, hogy visszalép a New Yorkba tervezett második főhadiszállásának megépítésétől. A beruházáshoz ugyanis New Jersey állam három millió dolláros adókedvezményt nyújtott volna a vállalatnak, de a bejelentést hatalmas felháborodás követte. Miután kiderült, hogy az állam az adófizetők pénzéből jelentős részt vállalna az Amazon székház finanszírozásából, inkább visszaléptek a tervtől. Ugyan a vállalat 25000 alkalmazott foglalkoztatását vállalta volna, New York egyik legnehezebb helyzetben lévő negyedének, Queensnek a Hudson folyó partján található egykori oktatási negyedében, de az összeg kiverte a biztosítékot a helyi közéletben és inkább Virginia államban építik fel a cég új központját.

Február 15-én pénteken robbant az újabb, adózással kapcsolatos Amazon botrány, amikor kiderült, hogy 2017 után a 2018-as évben sem fizetett a cég egyetlen cent szövetségi vagy állami adót sem. A meg nem nevezett adó jóváírási és részvény opciókra hivatkozva, immár második éve tehát, hogy az egyre nagyobb nyereséget termelő óriás kibújik a közteherviselési kötelezettségei alól. 2018-ban olyan kreatív pénzügyi módszereket alkalmazott a vállalatcsoport könyvelése, hogy 5,6 milliárd dolláros profit mellett nemhogy általános forgalmi adót nem fizettek be az egyes államok költségvetésébe, de országos szinten végül 129 milliós adó jóváírást igényeltek vissza.

Az Amazon persze nincs egyedül sajátos adózási technikák alkalmazásával az online piacon, amelyet a Trump adminisztráció által követett gazdaságpolitikája csak tovább erősített. Részvény opciók és egyedi adókedvezmények révén hasonlóan jó évről számolt be például a Netflix is, amely 2018-as, eddigi legnyereségesebb adózási évében 845 millió dolláros nyereség mellett szintén nem fizetett adót. A Donald Trump által 2017 novemberében kiadott Munkahelyteremtési és Adócsökkentési javaslat (Tax Cuts and Jobs Act, röviden TCJA) az addigi 35% helyett 21%-ban maximalizálta az egyes szövetségi államok által kivethető társasági adó maximumát. Emellett pedig jelentősen csökkentette a tulajdonosok által osztalék formájában kivett nyereség után fizetendő adó mértékét is, jelentősen megkönnyítve ezzel ezen cégek kreatív adózását és nagy mértékű adóelkerülést.