A kiszervezett raktározás és a gyűjtő szállítás integrált logisztikai rendszerben alkalmazva egy rendkívül hatékony és rugalmas eszköz. Takács Mihály futárlogisztikai szakértő, a Futar.hu Logisztikai Kft. ügyvezetője bemutatja ennek alapvető folyamatait.

A befektetés a magas színvonalú szolgáltatásba a legjobban megtérülő beruházás, ha a következő alapelveket szem előtt tartjuk:

  • logisztika igazítása a vevő igényeihez,
  • értékteremtés,
  • a végpontokon érző emberek vannak,
  • a költség nem azonos a szállítási költséggel.

Mutatok olyan példákat, ahol a logisztikai költségoptimalizációt megkérdőjelezhetetlenül felülírja az értékteremtés, és megmutatom a futárlogisztikai kihívások szakterületeken átívelő komplexitását.

A logisztikai optimalizáció alapelve nagyon egyszerű: minél több áru mozog egyszerre, és ehhez minél több idő áll rendelkezésre, annál gazdaságosabb az áruk mozgatása.

További szempontok lehetnek:

  • az áru halmozhatósága,
  • a forgathatósága,
  • a formája,
  • a tárolási követelményei (hőmérséklet, szavatosság).

A logisztikai hatékonyság javítása csak előre kijelölt célok érdekében és jól meghatározott feltételrendszer mellett, komplex módon lehetséges. Ha nem így fogunk hozzá a módosításhoz, akkor könnyen nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot. Mindig a teljes logisztikai folyamat vizsgálata szükséges a hatékonyabb megoldás megtalálásához. A szállítmány egy korábbi folyamat eredménye, és a következő felhasználó számára történik az átadás, akár belső logisztikai folyamatról van szó, akár végfelhasználónak történő értékesítésről.

Matematikai szempontból a logisztika a végpontok sűrűségéről szól, ezért szállítanak például gerincjáratok a depók között, és a futárok ezért mozognak egy adott irányítószám csoporton belül. Sajnos a legtöbb logisztikai hálózatüzemeltető és felhasználó is elfelejti, hogy a végpontok legtöbb esetben elvárásokkal rendelkező emberek. A logisztikai hatékonyság javulása így nem pusztán mérethatékonysági, hanem matematikai és logikai kihívás. A logisztika végső soron a hosszú távú eredmény növekedéséhez és a vállalkozás fejlődéséhez járul hozzá azáltal, hogy elégedett vásárlókat teremt, akik újra vásárolnak, és ajánlják a vállalkozást.

Futár.hu

Tehát a logisztikai folyamat célja, hogy a címzett az általa meghatározott feltételek szerint kapja meg a szállítmányt. Futárlogisztikai szakértőként a fogyasztókhoz történő szállítás logisztikai kihívásaival foglalkozom. Ebben a szegmensben teljesen egyértelmű, hogy a címzett oldalon széles spektrumon változó igények szerepelnek, amelyet az aktuális élethelyzet és érzelmi állapot is befolyásol. Éppen ezért minden partnerünk számára azt javasoljuk, hogy a lehető legegyértelműbben fogalmazzanak a kiszállítási szolgáltatás tartalmáról, illetve úgy szervezzék az értékesítési folyamatokat, hogy a vásárló maga választhassa ki a számára legmegfelelőbb szolgáltatási szintet.

A logisztikai feladat az alábbi három szempont szerint optimalizálható:

  • idő (gyorsaság, pontosság, kiszámíthatóság),
  • költség,
  • kényelem (értesítés, nyomkövetés, előzetes egyeztetés, utánvétkezelés, összeszerelés-beüzemelés, hulladékkezelés stb.)

Ha csak azt kérdezzük meg vevőinktől, hogy szeretnék-e azonnal megkapni a terméket, akkor a legtöbben egyből rávágják, hogy igen, ez természetes. Ha viszont több értékelési tényező áll rendelkezésre (pl. idő és ár), akkor az emberek már különbözőképpen reagálnak. Teljesen azonos a döntési eljárás, ha a kényelem és ár tényezők kapcsán tesszük lehetővé a választást. Egyértelmű, hogy a vásárlók szabad választása két okból is szükséges és előnyös a kereskedő szempontjából:

  • egyrészt az emberek különböző preferenciákkal rendelkeznek,
  • másrészt a szolgáltatások közötti választás folyamán a vevők megismerik a döntésük után következő lépést, ami nagy segítség a várakozás menedzsmentje során.

Választás híján a vásárlóban nem tudatosul a szolgáltatási tartalom, így marad az általa elképzelt, idealizált kép, ami sajnos sokszor nem egyezik a gyakorlatban teljesülő folyamattal.

Ezután már egyértelműen belátható, hogy a logisztikai átszervezés során a teljes folyamatot vizsgálni kell, szem előtt tartva az értékteremtés teljesülését is. A helyesen értelmezett logisztikai optimalizáció megtérülése ebből a komplex nézőpontból nem a logisztikai számla végösszegében mérhető.

A logisztika csaknem minden területtel kapcsolatban áll, ezért nem mindegy, hogy az igénybe vett szolgáltatás mellett milyen egyéb költségeket és felesleges folyamatokat generál. Hiába olcsó a szolgáltatás, ha sok küldemény kézbesítetlenül jön vissza. Hiába olcsó a fuvar, ha az ügyfélszolgálatot folyamatosan leterheli a logisztikai egyeztetés a címzettekkel. Hiába áron aluli, ha a címzettek elégedetlenek és rossz értékelést adnak. A költségekhez hozzá kell számolni az elmaradt hasznot, a nem megtérített sérüléseket, a megerősített csomagolás extra költségét is, és sok más kapcsolódó tétellel együtt vizsgálható csak a megoldás gazdaságossága és hatékonysága.

Összességében az a javaslatom, hogy a belső logisztikai folyamatok kapcsán a gazdaságosságot és mérethatékonyságot helyezzük előtérbe, a vevők számára látható futárlogisztikai kihívásokat pedig alapvetően ügyfélélmény oldaláról közelítsük meg. A tárolás, készletnyilvántartás, áruátvétel, komissiózás, összekészítés lényegesen kedvezőbb költséget jelenthet a kapacitás megfelelő kihasználásával.

Futár.hu

Fulfillment szolgáltatásunk használata során nem jelent extra terhelést a szezonális ingadozás, hiszen minden időszakban szezonja van valamelyik, raktárukban található árucsoportnak. Nagy méretű termékekre szakosodva az a tapasztalatunk, hogy januárban a fitneszgépek, tavasszal a kerti felszerelések, nyáron a medencék és kajakok, ősszel pedig újra a barkács és kerti gépek forgalma növekszik, amíg a karácsonyi időszakban a bútorok és háztartási gépek fogynak a szokásosnál is nagyobb mértékben.

A Futar.hu működése során a logisztikai folyamatok mögött automatizált rendszerek, gyakorlott mozdulatok, kidolgozott követelményrendszerek és hibaelhárítási mechanizmusok vannak, amelyek garantálják a magas színvonalú és a lehető leggyorsabb kiszolgálást. A készletet raktárunkból valóban a címzett igényeinek megfelelően tudjuk elindítani, a lehető legpontosabb és személyre szabott szolgáltatást tudjuk kínálni 5*-os logisztikai szolgáltatásunkkal.

(Támogatott tartalom)

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!